Πάνω από 165.000 ασφαλισμένοι εκτός της νέας λίστας βαρέων – ανθυγιεινών

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Βάσει αυτής, εκτός ΒΑΕ βρίσκονται αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου 2011 περίπου 166.000 εργαζόμενοι σε ειδικότητες και εργασίες, που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ως βαριές και ανθυγιεινές.

Στη νέα λίστα υπάγονται περίπου 365.000 εργαζόμενοι, από 531.000 εργαζομένους που εντάσσονταν

στο μέχρι πρότινος ισχύον καθεστώς. Εκτός μένουν ειδικότητες όπως:

- Το διοικητικό προσωπικό κλάδων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΒΑΕ (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κ.λπ.).

- Οι πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο. Οι ζαχαροπλάστες. Οι εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κ.λπ.

- Οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.

- Οι καμαριέρες.

- Οι κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς.

- Οι ταμίες πολυδυναμικού super market.

- Οι οδηγοί ταξί εκτός νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

- Το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο Δημόσιο και τους οργανισμούς.

- Οι συντηρητές κτιρίων κ.λπ.

Εντούτοις, εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2015, 12 έτη ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή 3.600 βαρέα ένσημα, παραμένουν στο ειδικό καθεστώς.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και νέες κατηγορίες ασφαλισμένων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν χαρακτηρισθεί ως βαρείς και ανθυγιεινές. Μεταξύ αυτών είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται σε θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας, που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς, ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα