Παρά την αισιοδοξία Βενιζέλου: «Στην κόψη του ξυραφιού» το PSI

Οι συνομιλίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων έχουν προχωρήσει και τώρα βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του οικονομικού φόρουμ Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Λαγονήσι. Ανώνυμη υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή της Ευρωζώνης, ωστόσο, μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι

οι συνομιλίες για το PSI δεν είναι σε καλό δρόμο.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη πως η επόμενη συνάντηση θα είναι με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα (που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις), και θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Πέμπτη το πρωί.

«Θέλω να πιστεύω πως, με την στήριξη των θεσμικών μας εταίρων, αυτό το σχήμα της συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στην στήριξη της Ελλάδας, θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώσει τις βασικές παραμέτρους και το βασικό στόχο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για ένα διατηρήσιμο δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα, το οποίο θα μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ ή 47% του ΑΕΠ.

Μέρκελ: Προτεραιότητα για το 2012 η Ελλάδα

Nωρίτερα την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η βασική προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 είναι να διασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

«Η πρώτη υποχρέωση της ευρωζώνης φέτος είναι να επιλυθεί το θέμα του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη» ανέφερε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

Επισήμανε επίσης ότι το θέμα της ελληνικής βοήθειας θα πρέπει να επιλυθεί, προτού η Ευρώπη αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής, Όλι Ρεν, επανέλαβε οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Μιλώντας στην εκπομπή Hardtalk του BBC, τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι και θα παραμείνει» μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις για το αν θα έπρεπε να είναι μέλος της.

Παράλληλα, απέφυγε να διευκρινίσει εάν το «κούρεμα» θα παραμείνει στα επίπεδα του 50% ή θα τα ξεπεράσει, αλλά είπε ότι η συμφωνία θα βασιστεί στις αποφάσεις του Οκτωβρίου. «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά η συμφωνία θα βασιστεί στη συμφωνία της ευρωπαϊκής συνόδου του Οκτωβρίου» ανέφερε.

Στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε, «θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το δεύτερο πρόγραμμα (διάσωσης) από την ΕΕ και το ΔΝΤ από τη μία πλευρά και την ελληνική κυβέρνηση από την άλλη και πιστεύω ότι στις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να εργαστούμε πάνω σε ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, για την καλή πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη συμμετοχή τω

Keywords
Τυχαία Θέματα