Ρόμπεϊ: Η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τα μέλη της

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη και να βοηθήσει τα μέλη της, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε τη Λευκωσία λίγες βδομάδες πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο την 1η Ιουλίου

2012.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Αναμένουμε ότι μετά τις εκλογές, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτή την επιλογή», σημείωσε. Όπως δημοσιεύει η Wall Street Journal, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μοναδική» στέλνοντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για το μέλλον του κοινού νομίσματος.

Όπως είπε ο κ. Ρομπέι, σήμερα βιώνουμε δραματικές στιγμές, στιγμές κρίσης, στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Κύπρο. Όμως, επίσης σήμερα μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μαζί.

Πρόκειται, είπε, για δύσκολους καιρούς. Από το 2008 η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο κρίσεις, την κρίση τραπεζών και την κρίση του χρέους. Έχει πληγεί και η Κύπρος και γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα.

Υπογράμμισε ότι εύρωστα δημοσιονομικά και ανάπτυξη είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε τη σημασία «να μείνουμε ενωμένοι» για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Επεσήμανε ότι βραχυπρόθεσμα σε επίπεδο ΕΕ έχει συμφωνηθεί η δράση στη βάση τριών πυλώνων.

Ο πρώτος πυλώνας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφορά στην κινητοποίηση όλων των πολιτικών της ΕΕ, που αφορούν στην ανάπτυξη, όπως η προώθηση με γοργούς ρυθμούς σημαντικών νομοθετικών προτάσεων, μεταξύ των οποίων η Ενιαία Αγορά ή η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην αύξηση των προσπαθειών χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω επενδύσεων και καλύτερης πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πίστωση. «Έχουμε προσκαλέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εξετάσει μια αύξηση κεφαλαίου ως τον Ιούνιο για να χρησιμοποιηθεί σε ενισχυτικά έργα στην ΕΕ», είπε.

Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο κ. Ρόμπεϊ εξέφρασε τη θέση ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και μέτρα για να υποστηρίξουν τη ζήτηση εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Πρόσθεσε ότι τα Εθνικά Σχέδια Εργασίας θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και να χρησιμοποιηθούν πλήρως για να αξιοποιηθούν οι συνέργιες μεταξύ ΕΕ και των μέσων που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο, κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους.

Σε ό, τι αφορά στην αντίδραση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας θύμισε την υποστήριξη που ήδη παρείχε το Συμβούλιο στην Κυπριακή Προεδρία.

Για το κυπριακό ο κ. Βαν Ρομπέι αναγνώρισε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις και επανέλαβε ότι δεν θα λυθεί με ένα θαύμα. Κάλεσε και τις δύο πλευρές να καταβάλουν προσπάθεια για να ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του προβλήματος.

Τον Πρόεδρ

Keywords
Τυχαία Θέματα