Economist: Σε κατάθλιψη η Ελλάδα, δεν τηρεί το πρόγραμμα – Ποιες άλλες χώρες είναι στην ίδια μοίρα

Με νέο άρθρο για την Ελλάδα κυκλοφορεί η νέα έκδοση του Economist. Με τίτλο «Σε κατάθλιψη, δύο χρεωκοπημένες χώρες που αγωνίζονται να τηρήσουν τα προγράμματά τους», κυκλοφορεί το διεθνές οικονομικό περιοδικό και το σκληρό άρθρο αναφέρεται στην Ελλάδα και Πορτογαλία

όπου σχολιάζεται η πρόοδος των δύο χωρών.

Οι συντάκτες δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι όσον αφορά την πορεία των «προγραμμάτων διάσωσης» των δύο χωρών ενώ υπαινίσσεται ότι οι χώρες παρά τα μέτρα λιτότητας δεν δείχνουν προς το παρόν ιδιαίτερα σημάδια ανάκαμψης των οικονομιών τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «είναι μικρά τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Το ΙΟΒΕ, ένα οικονομικό ινστιτούτο σκέψης λέει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, ποσοστό χειρότερο από τις αρχικές προβλέψεις του 4,6%. Η ανεργία από το 26,9% που είναι σήμερα αναμένεται να ανέλθει στο 30% τη νέα χρονιά και τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους του 2013 με μεγάλη διαφορά».

Θετική αν και καθυστερημένη κρίνουν επιπλέον την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου όσον αφορά τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων ενώ θεωρούν πως πιθανώς η συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί πιο ισχυρή από την τρικομματική.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Πορτογαλία, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι εξίσου δυσοίωνα. Η κυβερνητική ισορροπία κρίνεται σε μια λεπτή κλωστή και παρά τους «ευσεβείς πόθους» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «των Βρυξελλών, πως η Πορτογαλία θα απομακρυνόταν από το παράδειγμα της Ελλάδας και θα ακολουθούσε το θετικό παράδειγμα της Ιρλανδίας, βγαίνοντας από το πρόγραμμα διάσωσης καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται να είναι έτοιμη για «αποφοίτηση» από το πρόγραμμα διάσωσης», καταλήγει το περιοδικό.

Το άρθρο μεταφρασμένο

«Για ακόμα μια φορά η εύθραυστη ελληνική κυβέρνηση έχει πιέσει να περάσει στην Βουλή καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις κατ’ εντολή της Ε.Ε. και του ΔΝΤ παρά τις έντονες αντιδράσεις εξαγριωμένων διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος που ζητούν την παραίτησή της. Αυτό που διακυβεύεται είναι η εκταμίευση της δόσης ύψους 6,8 δις ευρω που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη η Ελλάδα. Η ψήφος της 17ης Ιουλίου που σκοπό είχε να περικόψει 15.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα ήταν οριακή, κυρίως επειδή ο Αντώνης Σαμαράς κεντροδεξιός πρωθυπουργός είδε την κυβέρνησή του να χάνει έδρες εξαιτίας της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ (του μικρού κόμματος της Δημοκρατικής αριστεράς) από την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να τραβήξει άσο από το μανίκι του για να κερδίσει τους διαφωνούντες. Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία ανακοίνωσε πως το αντιλαϊκό 23% ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί προσωρινά στο 13% από την 1η Αυγούστου. Αν αυτό το μέτρο αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα, όπως προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, θα μονιμοποιηθεί. Η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι επιφυλακτικοί, αλλά δέχτηκαν να το δοκιμάσουν. Η ανακοίνωση ήρθε πριν την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα για να παροτρύνει τους Έλληνες να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει ένα ελληνογερμανικό ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Η παράταξη του Αντώνη Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου που πλέον είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μπορεί να αποδειχτούν πιο ισχυρές από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος είναι απασχολημένος με την προετοιμασία της Ελλάδας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να διώξει 4.000 δημοσίους υπαλλήλους αυτό το χρόνο κι άλλους 11.000 το 2014. Οι πρώτοι που θα φύγουν θα είναι οι 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ και θα τους ακολουθήσουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί. Η παλιά ζωή στο Δημόσιο με μεγάλους μισθούς και λίγες ώρες δουλειάς σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα τελείωσαν. «Το παιχνίδι έχει αλλάξει για τα καλά», λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Προς το παρόν, είναι μικρά τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Το ΙΟΒΕ, ένα οικονομικό ινστιτούτο σκέψης λέει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, ποσοστό χειρότερο από τις αρχικές προβλέψεις του 4,6%. Η ανεργία από το 26,9% που είναι σήμερα αναμένεται να ανέλθει στο 30% τη νέα χρονιά και τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους του 2013 με μεγάλη διαφορά».

Η κατάσταση είναι ελάχιστα καλύτερη για την Πορτογαλία, όπου τα κόστη δύο χρόνων αδιάλειπτης λιτότητας έχουν κάνει κομμάτια την επικρατούσα συνεργασία του Pedro Passos Coelho, προκαλώντας πολιτική κρίση. Η τελευταία στρέβλωση προήλθε όταν ο Πρόεδρος Aníbal Cavaco Silva περενέβη ζήτησε από τα δύο κόμματα συνεργασίας και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές, το κύριο κόμμα αντιπολίτευσης , να καταλήξουν σε ένα «σχέδιο σωτηρίας» της χώρας. Προς το παρόν το χάσμα μεταξύ κυβερνώσας κεντροδεξιάς και σοσιαλιστών είναι τόσο έντονο που οι πιθανότητες να πετύχουν μια συμφωνία μέχρι την 21η Ιουλίου όπως είχε οριστεί, είναι ελάχιστες.

Στόχος του προέδρου ήταν να δώσει στους επενδυτές και τους δανειστές της Πορτογαλίας – την τρόικα της Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ- κάποια εγγύηση ότι τα επικρατέστερα κόμματα, που έχουν την στήριξη του 80% των ψηφοφόρων, παρέμεναν δεσμευμένες στο πρόγραμμα διάσωσης ενώ και τα κόμματα που πιθανόν θα αποτελέσουν μελλοντικά την κυβέρνηση θα παραμείνουν στην ίδια λογική δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο κίνδυνος όμως που έχει προκύψει είναι πως μετά από την επιμήκυνση της πολιτικής κρίσης της Λισσαβόνας για λίγες ακόμα εβδομάδες, δεν θα οδηγούσε σε τίποτα παρά στην παραμονή της χώρας σε κατάσταση εύθραυστης συνεργασίας και αντιμέτωπη με εκλογές που θα έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Τα κόστη δανεισμού της Πορτογαλίας έχουν διογκωθεί και οι τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας καταδεικνύουν πως η οικονομία μετά δυσκολίας θα καταφέρει να επανέλθει το 2014 μετά από τρία χρόνια βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Πέρα από την υποσχόμενη μεταστροφή, η τράπεζα τώρα αναμένει μονάχα 0,3% ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά. Ο κύριος φταίχτης είναι οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που ήταν αναγκαίες για να διατηρήσουν την διάσωση σε καλό δρόμο.

Η πρόβλεψη είναι μετά βίας πιθανό να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση στην Πορτογαλία, Ελλάδα και στην ευρύτερη ευρωζώνη όπου η λιτότητα επικρατεί. Ούτε επίσης θα υποστηρίξει τους ευσεβείς πόθους των Βρυξελλών πως η Πορτογαλία απομακρυνόταν από την Ελλάδα και θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Ιρλανδίας βγαίνοντας από το πρόγραμμα διάσωσης. Για τώρα, καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται να είναι έτοιμη για «αποφοίτηση».»

Keywords
economist, ελλαδα, χωρες, καταθλιψη, προγραμμα, economist, ιδια, μοιρα, νέα, ιοβε, αεπ, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, βουλη, ΔΝΤ, διαδηλωσεις, δις, ευρω, σαμαρας, δημαρ, ψηφοφορία, ΦΠΑ, σόιμπλε, αθηνα, βενιζελος, ΕΡΤ, pedro, coelho, τροικα, επιμηκυνση, εκλογες, τραπεζες, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ΕΚΤ, μετρο, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κομματα, αποτελεσματα, φπα στην εστιαση, αεπ, ιοβε, οικονομια, υπουργειο οικονομικων, αρθρο, ανεργια, αυτοπεποιθηση, εβδομαδες, δημοσιο, δις, δωσει, εγγυηση, ευρω, επρεπε, εστιαση, ζωη, θετικο, ισορροπια, κυβερνηση, κομμα, μητσοτακης, πιθανοτητες, πορτογαλια, προγραμματα, σημαδια, σόιμπλε, τρια, φορα, χασμα, ψηφοφορία, ωρες, coelho, ετοιμη, ιδιαιτερα, υπουργειο, κλωστη, μια φορα, pedro, παιχνιδι, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα