James Bond για λίγο…

Με αφορμή την επέτειο 104 χρόνων από τη γέννηση του Ian Fleming, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από τo casting για την ταινία «Στην Υπηρεσία Της Αυτού Μεγαλειότητος».

Χθες ήταν τα γενέθλια του Ian Fleming, «πατέρα» του θρυλικού πράκτορα 007. Επειδή ακόμη κι αυτές οι τρείς φράσεις στον πρόλογο σου φαίνονται αθεράπευτα cliché (και δικαίως) το περιοδικό Life σε σκέφτηκε και επέλεξε να δείξει το μεγαλείο του συγγραφέα και την ιστορία του πράκτορα, όχι από την πλευρά των νικητών αλλά των «ηττημένων».

Επέλεξε να δημοσιεύσει φωτογραφικά στιγμιότυπα

των ηθοποιών που συμμετείχαν στο casting για το ρόλο του Bond στην ταινία «Στην Υπηρεσία Της Αυτού Μεγαλειότητος» το 1967 – δηλαδή όλων αυτών που έγιναν James Bond για λίγο. Όλων αυτών που έμειναν με το «αν ο ρόλος ερχόταν» (τελικός νικητής ο George Lazenby)…

Αν ο ρόλος ερχόταν για λίγο, έστω και για μια ταινία, ο υποψήφιος James Bond θα μπορούσε να κερδίσει αρχικά ένα προσωπικό στοίχημα: να κάνει το δικό του breakthrough και να χριστεί επάξια διάδοχος του Sir Sean Connery -που διέπρεψε μεν στις πέντε πρώτες ταινίες, αποσύρθηκε προσωρινά στην 6η για να επανακάμψει το 1971 με το «Τα διαμάντια είναι παντοτινά»(a.k.a Diamonds are forever).

Αν ερχόταν για λίγο, μοναχά για ένα βράδυ ο ρόλος, τότε ο ηθοποιός που θα τον ενσάρκωνε θα περνούσε στην αθανασία. Θα κέρδιζε τη διεθνή καταξίωση (από τους κριτικούς), τη δημοφιλία (από το κοινό), μια θέση στην A list των διαχρονικά σκληρών πλην γοητευτικών και ευφυών ανδρών, που ξέρουν πώς να απολαμβάνουν ένα καλό Martini (stirred, not shaken).

Αν ζούσαμε σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, τα πρόσωπα που θα δεις παρακάτω με το σώμα γεμάτο αγωνία και το βλέμμα γεμάτο προσδοκία για να την κατάκτηση του ρόλου, θα βρίσκονταν επίσης ως αφίσα σε εφηβικά δωμάτια, ως πρωτοσέλιδο στα περιοδικά της εποχής, ως «συμπρωταγωνιστές» του 1967 με τον Mathieu Kassovitz (που γεννήθηκε τη συγκεκριμένη χρονιά) με τον Che Guevara (που πέθανε αυτό το έτος) και τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στη στήλη «Σαν σήμερα».

Μέσα από τα στιγμιότυπα που ακολουθούν θα δεις πώς παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά το μυστήριο, η γοητεία και όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες- εμμονές του James Bond που συνθέτουν το απαράμιλλο στιλ του. Επίσης θα σου αποκαλυφθεί το ειδικό βάρος από την προσωπικότητα του ήρωα που είναι πάντα «παρών» σε μια ιδιαίτερη αναμέτρηση με τον ηθοποιό που επιχειρεί να τον ενσαρκώσει.

Το αινιγματικό βλέμμα ανήκει στον John Richardson, ο οποίος αν και είχε ήδη τύχει κάποιας δημοσιότητας στο πλευρό της Ursula Andress στην ταινία “She” (ελληνικός τίτλος: «Η Αμαρτωλή της Ερήμου»!), τελικά δεν κατάφερε να πείσει ως πράκτορας 007.

Αν και μοιράστηκε ένα  τρυφερό ειδύλλιο με την Raquel Welch στην ταινία «Ο κατακλυσμός», ο Richardson δεν ταυτίστηκε με την ερωτική φύση του James Bond και τελικά απορρίφθηκε.

Αν και όλοι οι υποψήφιοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 32 χρόνια, ο Anthony Rogers φαίνεται σαφώς μεγαλύτερος από τους συνυποψηφίους του για τον ρόλο. Γ

Keywords
Τυχαία Θέματα