Αλαλούμ στη Σερβία – Δεν τα… βρίσκουν με τον ανασχηματισμό και κρυφοκοιτάζουν τις εκλογές

Κυβερνητική κρίση απειλείται στη Σερβία, μετά την αποτυχία των χθεσινών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τη μορφή και το χαρακτήρα του ανασχηματισμού.

Στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα-SNS, Σοσιαλιστικό Κόμμα-SPS και Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας-URS) δεν επετεύχθη συμφωνία για τις αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς πρότεινε την αντικατάσταση του αρχηγού των URS Μλάτζαν Ντίνκιτς από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας

και Οικονομικών και τη διάσπαση του υπέρ-υπουργείου σε δύο υπουργεία.

Ο κ. Ντίνκιτς, αν και αρχικά αρνήθηκε να παραδώσει το συγκεκριμένο υπουργείο, στη συνέχεια δέχτηκε, ζητώντας ως αντάλλαγμα τη θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης που θα χειρίζεται τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων ξένων επενδύσεων, τηλεπικοινωνιών, τουρισμού, μεταφορών και πληροφορικής. Επίσης απαίτησε να τεθεί στέλεχος του κόμματός του επικεφαλής της ομάδας που θα διαπραγματευτεί την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός Ντάτσιτς απέρριψε τα αιτήματα αυτά και πρότεινε στον αρχηγό του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς να συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή των Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας, με δεδομένο ότι και χωρίς την παράταξη αυτή υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος θα αποφασίσει σήμερα το απόγευμα για την πρόταση του Ντάτσιτς. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση μαζί με τον Ντίνκιτς, διευκρινίζοντας ότι, αν το προεδρείο του SNS δεν κάνει αποδεκτή την πρότασή του, τότε "θα πρέπει να αναζητήσει νέους πολιτικούς εταίρους για το σχηματισμό κυβέρνησης ή να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές".

Τη θέση ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και να προχωρήσει ο ανασχηματισμός εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, κατά τη συνάντηση που είχε, χθες βράδυ, με τον πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα