Διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Ο Λ. Παπαδήμος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα γίνουν διαπραγματεύσεις για πολλά θέματα που μας “καίνε”.

Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και η οριστικοποίηση της δημιουργίας του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία θα λάβει μέρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Ο κ. Παπαδήμος θα προβεί σε διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο, τον 13ο και τον 14ο μισθό, το θέμα της επιτροπείας- στην οποία η Αθήνα αντιδρά- και άλλα θέματα που τίθενται από την τρόικα.

Το σύμφωνο προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα. Ακόμη, εισάγεται το αποκαλούμενο “χρεόφρενο’, με στόχο μακροπρόθεσμα τη δημιουργία ισοσκελισμένων εθνικών προϋπολογισμών, το οποίο έχει υιοθετηθεί ήδη από τη Γερμανία στο σύνταγμά της.

Μόνον οι χώρες που θα υπογράψουν το σύμφωνο θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μελλοντικά βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης. Βέτο στο σύμφωνο έχει ήδη προαναγγείλει η Βρετανία, επιφυλάξεις εκφράζει η Πολωνία, ενώ άγνωστη είναι η θέση της Ουγγαρίας. Η πλειονότητα των ευρωπαίων ηγετών πάντως επιθυμεί να τεθεί σε ισχύ το νέο σύμφωνο ακόμη κι αν δεν έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν.

Πηγή: Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα