Εκλογές: Γκάλοπ, μπούκηδες και σενάρια

Ok, εκλογές γίνονται, τα αποτελέσματα βγαίνουν και έχουμε πρώτο κόμμα. Από εκεί και πέρα τι γίνεται; Πως δημιουργείται κυβέρνηση; Γιατί τα πράγματα μοιάζουν λίγο χλωμά – για όλους. Από τον Πέτρο Κωστόπουλο

Οι πιθανότητες είναι δύο. Ή κερδίζει η ΝΔ  ή κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει τη Δευτέρα σε κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις. Σενάριο ένα: κερδίζει η ΝΔ.

Και για να μην λέμε και χαζομάρες αυτό φαίνεται να κυκλοφορεί στα περισσότερα γκάλοπ και για μένα ακόμα πιο πειστικό είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα γραφεία στοιχημάτων τη δίνουν να κερδίζει και μάλιστα με σχετική διαφορά. Οι τελευταίες αποδόσεις είναι 1.33 για τη Νέα Δημοκρατία και 3.05 για τον ΣΥΡΙΖΑ (και για όποιον δεν καταλαβαίνει όσο πιο μικρή είναι η απόδοση, τόσες περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει). Πάω στοίχημα ότι οι μπούκηδες έχουν τα καλύτερα γκάλοπ στα χέρια τους.

Για να μην λέμε και χαζομάρες, με ποιον θα κάνει κυβέρνηση η ΝΔ; ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή είναι έξω εξαρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει ούτε με σφαίρες γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι αυτόματη η αυτοδιάλυσή του, ενώ ο Βενιζέλος στην τελευταία σημερινή του συνάντηση με δημοσιογράφους δήλωσε ότι χωρίς ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει στην κυβέρνηση. Ήδη κινδυνεύει με νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στις εκλογές. Το να πάει με τη ΝΔ ως κολαούζος μόνος του θα σημαίνει και την τελική καταστροφή του. Τι μένει; Ο Κουβέλης. Βλέπετε πιθανό ο Κουβέλης να μπαίνει στην κυβέρνηση μόνος του με τον Σαμαρά; Άλλο απίθανο και αυτό. Τέλος ο Καμμένος είναι σαφές ότι θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη στον Δεξιά και οι πιο βίαιες επιθέσεις του είναι εναντίον του Σαμαρά. Άρα πάπαλα! Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα πάντα να υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ, με ψήφο ανοχής από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μονοκομματική κυβέρνηση; Δηλαδή το απόλυτο χάος, μιας και χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε άλλη μια φωτιά στο σκηνικό δηλώνοντας ότι εκτός κυβέρνησης δεν θα περάσει κανένα αντιλαϊκό μέτρο (κατά τη γνώμη του)! Δηλαδή στην ουσία αμφισβητεί και το ίδιο το αποτέλεσμα εκ προοιμίου.

Σενάριο δύο: κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή έξω είπαμε. Αυτοί δεν παίζουν με τίποτα, για διαφορετικούς λόγους. Κάνουν μούτρα και αφήνουν τα άλλα τα παιδιά να παίζουν μόνα τους μπάλα. Να πάει η ΝΔ μαζί δεν βγαίνει και η πιο λογική περίπτωση (γιατί θα του είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί) είναι να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση ο Κουβέλης. Υπό συνθήκες, γιατί βρίσκονται σε πολλά αντί μνημονιακά μέτρα κοντά, θα μπορούσε να υπάρξει με κάποιο τρόπο μια τσόντα, συνενοχής ή ανοχής, από τον Καμμένο. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύω επίσης ότι ο Βενιζέλος δεν θα συμμετέχει, αλλά θα δώσει ψήφο ανοχής.

Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, λοιπόν, βγαίνουν πιο εύκολα τα κουκιά μη μονοκομματικής κυβέρνησης. Συμπέρασμα; Όπως έγραψε και το περιοδικό Focus, τη Δευτέρα η Ελλάδα θα είναι ένα ψιλό μπουρδέλο. Κατά πάσα πιθανότητα η ακυβερνησία θα συνεχιστεί με τον Α ή Β τρόπο, μιας και στην περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ο δρόμος να είναι ήσυχος για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι να καταλάβει τι γίνεται σ

Keywords
Τυχαία Θέματα