Έπαιξε και έχασε ο Τσίπρας στο Σύνταγμα – Μοίρασε υποσχέσεις και απείλησε

Πονοκέφαλο και μία μάλλον… πικρόγλυκη γεύση αποκόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ από την συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ενδοκυβερνητική κρίση με αφορμή την ΕΡΤ και σε μία προσπάθεια να μετρήσει τις δυνάμεις του εκφώνησε τον προεκλογικού τύπου λόγο του

υποσχόμενος «σεισάχθεια» και νίκη στις εκλογές.

Στην Κουμουνδούρου πόνταραν σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων των κυβερνητικών εταίρων και μάλλον έχασαν, αφού την ώρα της ομιλίας ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, έβρισκαν μία προσωρινή συμβιβαστική λύση για τα θέματα που τους απασχολούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν προετοιμασμένος από κάθε άποψη. Ο λόγος του θύμιζε παραμονές εκλογών ενώ προχώρησε και σε εξαγγελίες τις οποίες υποσχέθηκε να κάνει πράξη μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ βγει κυβέρνηση. «Κύριε Σαμαρά τελειώσατε» είπε στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «τελειώνει με την κυβέρνηση της καταστροφής: Ένας χρόνος ψέμματα, εκβιασμοί, και βαρβαρότητα, φτάνει πια, ο λαός μίλησε, η πλατεία Συντάγματος στέλνει μήνυμα ανατροπής… Ως εδώ η καταστροφή, ως εδώ η συρρίκνωση της Δημοκρατίας», είπε, ενώ ευχήθηκε «καληνύχτα» στον Αντώνη Σαμαρά.

Η Πλατεία όμως δεν… μίλησε. Η συγκέντρωση του κόσμου ήταν κατώτερη του αναμενομένου, ενώ και ο παλμός των πολιτών υποτονικός. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν πτοήθηκε. Ο δικός του παλμός ήταν δυναμικός και απέπνεε σιγουριά για το μέλλον σε περίπτωση εκλογών. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Σαμαρά να αφήσει τα «ασημικά» και να φύγει γιατί τα ασημικά ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι στον ίδιο. «Δεν είναι σε θέση πια ούτε να κυβερνήσει, ούτε να φοβίσει, ούτε να μεταρρυθμίσει, ούτε καν να ρυθμίσει την κυκλοφορία στην Μεσογείων – έξω από την ΕΡΤ», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αποκάλεσε τον πρωθυπουργό, «εκλεκτό της κυρίας Μέρκελ».

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, αυτές αφορούσαν κατά κύριο λόγο οικονομικά θέματα -όπως αναμενόταν- με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύεται για «νέα σεισάχθεια» και εξήγγειλε: «διαγραφή χρεών και απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας σε ποσοστό αντίστοιχο με την μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του Μνημονίου».

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό τρέχουν. Μπορεί το ενδεχόμενο εκλογών να απομακρύνθηκε -προς το παρόν- ωστόσο η Κουμουνδούρου παραμένει σε ετοιμότητα. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη, είναι κρίσιμη και αυτό διότι το μέλλον της ΕΡΤ δεν έχει αποσαφηνιστεί και μαζί με αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί και το μέλλον της ίδιας της κυβέρνησης, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή της.

Τα κόμματα εντός και εκτός κυβέρνησης ερμηνεύουν κατά το δοκούν την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα