Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη η Θάσος – Κινδύνευσαν μεχρι και πυροσβέστες [βίντεο]

Ένα μεγάλο μέρος της Θάσου έχει παραδοθεί, τις τελευταίες ώρες, στις φλόγες με πυροσβέστες και κατοίκους να δίνουν μια άνιση μάχη μαζί τους.

Η φωτιά καίει ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα και με διαφορετικές κατευθύνσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή αφού αλλάζουν συνεχώς ενώ, από χθες το μεσημέρι «καταπίνουν» το αναγεννημένο δάσος της Καλλιράχης και των Μαριών στη Θάσο.

Την ίδια ώρα μνήμες του 1989 ξυπνούν στο νησί και την μεγάλη πυρκαγία που θυσίασε τα 3/4 της Θάσου.

Σήμερα τα ξημερώματα η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που ο περιφερειάρχης επικοινώνησε με

τον Γενικό Γραμματέα Πολιτκής Προστασίας ζητώντας του δυναμική ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος 4 αεροπλανα καναντέρ, 2 πετζετελ, 2 σινουκ ένα ελικόπτερο έρικσον που έφτασε από την Σκύρο ενώ στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 93 πυροσβεστες με 36 οχήματα και 58 άνδρες πεζοπορου τμήματος. Ακόμη στην κατάσβεση της φωτιάς βοηθά και ο στρατός με σημαντικές δυνάμεις. Στο σημείο βρίσκονται δύο ομάδες από το Δ΄ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και δύο από την Θεσσαλονίκη, 50 άτομα πεζοπόρα, ενώ 4 μπουλντόζες του στρατού φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή της Σκάλας Μαριών.

Οι φλόγες «καταπίνουν» από χθες το μεσημέρι το αναγεννημένο δάσος της Καλλιράχης και των Μαριών στη Θάσο.

Τα ξημερώματα η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που περιφερειάρχης επικοινώνησε με τον ΓΓ Πολιτκής Προστασίας και του ζήτησε δυναμική ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας.

Κινδύνευσαν πυροσβέστες

Σύμφωνα με πληροφορείες του THESSTODAY σε δηλώσεις του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Άρη Γιαννακίδη, παραλίγο νε θρηνήσουμε και πυροσβέστες εκτός από τα αμέτρητα στρέμματα φυσικού πλούτου.

Όπως είπε συγκεκριμένα: «Μία ομάδα 17 πυροσβεστών με δύο οχήματα εγκλωβίστηκε στο πύρινο μέτωπο της Μαρλούς πάνω από το χωριό της Καλλιράχης, εκεί όπου δινόταν μάχη για να μην πλησιάσει η φωτιά στο χωριό Καλλιράχη. Στήθηκε όμως ολόκληρη επιχείρηση κι έτσι οι πυροσβέστες απεγκλωβίστηκαν.

Οι μνήμες του 1989

Από χθες στην Καλλιράχη οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα φορτισμένοι - και κυρίως οι γυναίκες - αφούν οι μνήμες της μεγάλης καταστροφής του 1989 ξυπνούν το ίδιο άγριες με τις φλόγες. Τότε είχε απειληθεί άμεσα το χωριό της Καλλιράχης, το οποίο είχε εκκενωθεί και οι κάτοικοι με ότι μπορούσαν να περισώσουν από τα υπάρχοντά τους είχαν μεταβεί στην Σκάλα Καλλιράχης, όπου τους έβαζαν σε βάρκες για να εγκαταλείψουν το χωριό υπό την απειλή της φωτιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα