Σε στάβλους μαζί με τα ποντίκια ζουν οι μετανάστες στα φραουλοχώραφα της Ηλείας [εικόνες]

Οι συνθήκες των μεταναστών στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας γνωρίζαμε από το 2008 πόσο άσχημες ήταν. Ουδείς όμως περίμενε το σκηνικό τρόμου που έζησαν την Τετάρτη (18/4), όταν επιστάτες πυροβόλησαν εναντίον 200 ανθρώπων οι οποίοι ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους, με αποτέλεσμα 28 άτομα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Κάνοντας ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στα φραουλοχώραφα της Ηλείας αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς την κατάσταση που επικρατεί με τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες.

Οι οικονομικοί μετανάστες ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, με τους χώρους στους οποίους

διαμένουν οι εργάτες να μην είναι ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Η εικόνα είναι απελπιστική. Οι ίδιες ακριβώς κατασκευές – παράγκες – θερμοκήπια αποτελούν σπίτι για τους μετανάστες εργάτες – έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών. Πόσιμο νερό και τουαλέτα δεν υπάρχουν. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από σωλήνα γεώτρησης στην ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν σε δεξαμενές ακριβώς δίπλα όπου μένουν.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 4.500 μετανάστες που απασχολούνται κυρίως στα φραουλοχώραφα. Μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, αλλά και βαλκανικές χώρες. Οι αλλοδαποί εργάτες είναι αναγκασμένοι να ζουν σε «παράγκες» και να πληρώνουν σχεδόν το μισό τους εισόδημα για ενοίκιο.

Κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει ληφθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας στη χώρα μας.

Ο διοικητής της περιφερειακής δύναμης της Πυροσβεστικής στα Λεχαινά σε επιστολή του προς τις τοπικές αρχές και την Εισαγγελία χαρακτήριζε τους χώρους «ανθρώπινους σκουπιδότοπους».

Το Associated Press, το CNN, το BBC, το Al Jazeera και όλα σχεδόν τα διεθνή μέσα περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα τους αγρότες της περιοχής και την απάνθρωπη εκμετάλλευση την οποία υφίστανται οι αλλοδαποί που εργάζονται στις καλλιέργειες της περιοχής στην Ηλεία, που θεωρείται το κέντρο παραγωγής φράουλας στη χώρα μας.

Για «συνθήκες σκλαβιάς» κάνει λόγο επίσης το BBC και προσθέτει ότι οι μετανάστες πληρώνονται με μισθούς πολύ κατώτερους από αυτούς των ντόπιων εργατών.

Δείτε το φωτογραφικό ντοκουμέντο στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας…

Keywords
Τυχαία Θέματα