«Στο κόκκινο» 66 μεγάλα έργα- Έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία και κινδυνεύουν άμεσα

12:00 7/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται 66 μεγάλα έργα παρά την θεαματική επανεκκίνηση που σημειώθηκε στο α' μισό του 2013 λόγω έλλειψης ρευστότητας και των περικοπών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Παρά την εντυπωσιακή αύξηση στην απορρόφηση κονδυλίων μέσα στο 2013 πολλά από τα έργα έχουν εγκλωβιστεί στα στενά της γραφειοκρατίας - από επικυρώσεις για τις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων, καθυστερήσεις των αρμόδιων φορέων να εγκρίνουν τις δαπάνες μέχρι και μη παραλαβή των έργων από τους ΟΤΑ

λόγω φόβου για τις νομικές ευθύνες!

«Πορτοκαλί» φως έχει ανάψει στα ταμεία του ΕΤΕΑΝ και του Jeremie, καθώς αν και φαίνεται να έχουν απορροφηθεί 790 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα ως απορρόφηση νοείται η υπογραφή σύμβασης με κάθε τράπεζα, ενώ εάν παρέλθει τριετία χωρίς να δαπανηθεί μέρος του πόσου ως δάνειο ή ως εγγύηση, τότε το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα), στην οποία η απορρόφηση καταγράφεται στο 108% για το «συγχρηματοδοτούμενο» σκέλος της ύψους 551,8 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,497 δισ. ευρώ ενώ στην Ιονία Οδό η απορρόφηση αγγίζει το 193%.

Ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων σε 120 μικρούς οικισμούς, με προϋπολογισμό 1,05 δισ. ευρώ καθώς οι απορροφήσεις φθάνουν μόλις το 18% ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται η Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι δράσεις για την προστασία των δασών.

Σαφώς πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για ζωτικής σημασίας έργα όπως το Κτηματολόγιο, το Εθνικό Ληξιαρχείο, το Ηλεκτρονικό Εισητήριο και τις επεκτάσεις μετρό και σιδηροδρόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα