Το φθηνό Apple πληρώνεται πολύ «ακριβά» από τους εργαζόμενους της εταιρείας [βίντεο]

Τον φθινόπωρο η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει το iPhone με πλαστικό κάλυμμα που θα διατεθεί μέσα στο 2013 στην αγορά. Δυστυχώς όμως το νέο αυτό επισκιάζει μια θλιβερή είδηση για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της. Η συγκεκριμένη έκδοση κατασκευάζεται μάλιστα στον εργοστάσιο του ομίλου Pegatron στην Σαγκάη.

Σύμφωνα με εκτενή αναφορά που δημοσιεύει το Παρατηρητήριο Κινεζικής Εργασίας, διαπιστώθηκαν 85 παραβιάσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων

σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στην σχετική νομοθεσία αλλά και ηθικής τάξης.

Τον Μάϊο η εταιρία Apple είχε ανακοινώσει πως οι προμηθευτές της στο εξωτερικό πληρούν κατά 99% την προυπόθεση για 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, κάτι όμως που φαίνεται να διαψεύδει πλέον η έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Από την αναφορά της έκθεσης, παρατηρήθηκε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα με βάρδιες των 11 ωρών όπου μάλιστα τα 20 λεπτά δεν πληρώνονται, με αμοιβή 1,13 ευρώ την ώρα.

Το Κινεζικό Παρατηρητήριο μάλιστα στην εκτενή αναφορά όσον αφορά την Apple που μάλιστα τιτλοφορείται ως «Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Apple» αναφέρει ότι με μυστική αποστολή από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο 2013 οι παρατηρητές στάλθηκαν σε τρία εργοστάσια του ομίλου Pegatron στην Σαγκάη όπου και συναρμολογούνται τα φθηνότερα iPhone, στο εργοστάσιο Riteng, επίσης στην Σαγκάη όπου κατασκευάζονται οι υπολογιστές Mac και στο Suzhou όπου βρίσκονται τα εξαρτήματα για το iPad. Στα τρία αυτά εργοστάσια απασχολούνται 70.000 εργαζόμενοι.

Οι παραβιάσεις αφορούν επίσης στον εξαιρετικά χαμηλό μισθό των εργαζομένων, λιγότερο από το μισό του βασικού μισθού (1,5 δολάριο την ώρα, 268 δολάρια τον μήνα, χωρίς υπερωρίες), τις συνθήκες εργασίας, την απαιτούμενη εκπαίδευση των εργαζομένων και άλλες που έχουν ως αποτέλεσμα 30 στους 110 νεοπροσληφθέντες να εγκαταλείπουν τα εργοστάσια της Pegatron μετά από δύο μόλις εβδομάδες εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα