150 χρόνια το ποιητικό φαινόμενο Κ. Καβάφης

Το 2013 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση στου σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και 80 χρόνια από το θάνατό του και οι ετοιμασίες  απ’ όλους τους φορείς πολιτισμού του τόπου μας για τον τιμητικό εορτασμό αυτής της επετείου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Το 2003 προλάβαμε και ονομάσαμε το «έτος Καβάφη» στο πλαίσιο και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας  και φέτος υπάρχει προσανατολισμός να δοθεί κάτι αντίστοιχα σημαντικό λόγω της επετείου.  

Σημαντική πρωτοβουλία για τη μεγαλύτερη ανάδειξη του παγκόσμιας σημασίας έργου του Καβάφη έχει αναλάβει  το Ίδρυμα

Ωνάση,  που στο πλαίσιο της κοινωφελούς του δράσης απέκτησε και το πολύτιμο αρχείο του ποιητή, του διαχρονικού και εμβληματικού εκπροσώπου του ελληνισμού.

Στόχος του Ιδρύματος είναι το αρχείο να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανοιχτής πρόσβασης για το ευρύ κοινό και να υποστηρίξει το διεθνή χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Καβάφη. Οι στόχοι αυτοί πρόκειται να πραγματωθούν στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του Καβάφη που θα επιτρέψει την περαιτέρω πρόκληση του ενδιαφέροντος των νεότερων γενεών, επενδύοντας στην ψηφιακή του ανάπτυξη για προσβασιμότητα σε όλους και όχι μόνο στο χώρο της επιστημονικής κοινότητας.

Το αρχείο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στα ελληνικά γράμματα και περιλαμβάνει ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Συγκεκριμένα, στο αρχείο εμπεριέχονται: α) ποιήματα (πρωτότυπα, μεταφράσεις, σχόλια σε ποιήματα κ.λπ.), β) πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά, γ) ιδιωτικά (αλληλογραφία, ημερολόγια, δημόσιος και κοινωνικός βίος κ.λπ.), δ) αρχείο Αλεξανδρινής Τέχνης (του περιοδικού που εξέδιδε ο ποιητής) και ε) αρχείο Σεγκόπουλου (αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με τον Καβάφη του κληρονόμου του Αλέκου Σεγκόπουλου και της συζύγου του Ρίκας Σεγκοπούλου, πρώτης επιμελήτριας του αρχείου).

Στο Ίδρυμα Ωνάση περνά όλος ο πλούτος του αρχείου του ποιητή, το οποίο συνιστά το μεγαλύτερο κλειστό σύνολο αρχειακών τεκμηρίων για τον βίο και το έργο του. Το αρχείο -που οργάνωσε ο ίδιος ο Καβάφης- αποτελεί έργο ακριβολογίας και συνιστά κύριο μέσο αυτοπροσδιορισμού του. Το αρχείο Καβάφη σήμερα περιλαμβάνει έντυπο και ψηφιοποιημένο υλικό, καθώς και διευθύνσεις ιστότοπων.

Σε χώρο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών θα εκτίθενται επί μονίμου βάσεως προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του Αλεξανδρινού ποιητή. Τα εκθέματα θα εναλλάσσονται και η μελέτη του τρόπου παρουσίασής τους θα απαντά στις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και προσεγγίσεις. Η Στέγη, δίνοντας όπως πάντα βάση στην εκπαιδευτική της αποστολή, θα αξιοποιήσει το αρχείο Καβάφη περαιτέρω, σχεδιάζοντας προγράμματα για το κοινό όλων των ηλικιών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους η Στέγη θα πραγματοποιήσει σειρά δράσεων, πάντα στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής της, τιμώντας το έργο του και υπογραμμίζοντας την διεθνή του εμβέλεια, φιλοσοφική και ποιητική και την σχέση του έργου του με την εποχή μας.

Ο Κωνσταντίνος Καβά

Keywords
Τυχαία Θέματα