Tο νέο σύστημα Ρύθμισης Οφειλών και Εισφορών

Η εντολή του υπουργού Οικονομικών είναι σαφής. Το σύστημα ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες πρέπει να είναι ενιαίο, σαφές και καθολικό. Η προνομιακή μεταχείριση ορισμένων επωνύμων ή κάποιων που διατηρούν «ιδιαίτερες» (συνήθως οικονομικές) σχέσεις με τις κρατικές υπηρεσίες θα πάρει τέλος. Το σύστημα που θα ισχύει για όποιον χρωστά στο Δημόσιο θα είναι απλό και θα εφαρμόζεται προς όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Το σύστημα δεν πρέπει να χαρίζει φόρους σ’ αυτούς που δεν πληρώνουν. Όσοι καθυστερούν να καταβάλουν

φόρους ή εισφορές ή πληρωμές στο Δημόσιο θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 1,5% τον μήνα. Ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου και θα αποφασίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος εμφανίσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο ίδιος και η οικογένεια του. Ο έφορος θα ζητεί από τους φορολογούμενους να παρουσιάζουν με κάθε λεπτομέρεια τα περιουσιακά τους στοιχεία και να προτείνουν ένα ποσό που μπορούν να πληρώνουν κάθε μήνα. Η απόφαση θα λαμβάνεται με ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια και θα αφορά κάθε οφειλέτη ξεχωριστά.

Για τις επιχειρήσεις θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία ισολογισμού, οι εκθέσεις ορκωτών, η μορφή της επιχείρησης, αλλά και η εποχικότητα. Μια τουριστική επιχείρηση θα μπορεί να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής δόσεων την περίοδο που δεν παρουσιάζει δραστηριότητα και να καταβάλλει περισσότερες δόσεις μαζί όταν ο τζίρος αυξάνεται. Η Τρόικα απορρίπτει ως αναποτελεσματικές τις ως τώρα ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο, ακόμα και την μόνιμη («πάγια») ρύθμιση με τις 48 δόσεις που εφαρμόζουν οι εφορίες. Θεωρεί αναχρονιστικό να ισχύει μια γενική «οριζόντια» ρύθμιση με π.χ. 30, 60 δόσεις για όλους, αφού δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες ή δυσκολίες. Θα πρέπει δηλαδή οι δόσεις να είναι συνάρτηση του τι μπορούν να πληρώσουν οι οφειλέτες στην εφορία.

- Οι δόσεις που θα συμφωνηθούν θα επιβαρύνονται και με τόκο υπερημερίας, ως εκπρόθεσμες. Το επιτόκιο θα φτάνει στο 1,5% τον μήνα, περίπου όσο ίσχυε για την εκπρόθεσμη καταβολή των φόρων. Αναλόγως του ποσού της οφειλής, η δόση θα επιβαρύνεται με κάποιο ποσό, ώστε και ο οφειλέτης να πιέζεται για την ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους του, όποτε του δοθεί ευκαιρία.

-Όποιος χάσει τη ρύθμιση, δεν θα έχει πια την ευκαιρία να υπαχθεί σε νέα!

Θα ενεργοποιούνται από την επόμενη μέρα οι διαδικασίες κατάσχεσης κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Μόνο αν καταβληθεί επιτόπου όλο το ποσό που καθυστέρησε, ή αν προβάλει εγκαίρως «προειδοποιημένη καθυστέρηση» επισκεπτόμενος την εφορία, θα μπορεί ο φορολογούμενος να ανακόψει τον αποκλεισμό του.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της ένταξης κάποιου στην ρύθμισης, οι εφορίες θα προετοιμάζονται με όλα τα μέσα για το ενδεχόμενο οπού ο οφειλέτης θα φανεί ασυνεπής στην δέσμευσή του να πληρώσει όσα υπόσχεται. Με την μη καταβολή δυο δόσεων, ο φάκελός του με όλα τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχει επικαλεστεί (εισοδήματα, κατασχέσεις, περιουσία κ.λπ.) θα σταλεί στα τμήματα είσπραξης για να ληφθούν ενυπόθηκα μέτρα, δεσμεύσεις μεταβίβασης σε τρίτους κλπ. Η εφορία θα γνωρίζει έτσι ανά πάσα στιγμή τι μπορεί αν εισπράξει από τον οφειλέτη, την ημέρα που τυχόν καταστεί εκπρόθεσμος και ασυνεπής στην πληρωμή του.

Ειδική ρήτρα κατάσχεσης όμως θα προβλεφθεί και για όσους ζητήσουν ρύθμιση, αποκρύπτοντας περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία. Για αυτούς δεν θα υπάρχει επιστροφή σε συμβιβασμό, εάν τυχόν η εφορία ανακαλύψει (μετά από διασταυρώσεις κ.λπ.) πως απέκρυψαν περιουσία για να φανούν «φτωχοί» στα μάτια του εφόρου τους. Το μέτρο αυτό δεν φοβίζει προφανώς όσους δεν έχουν τίποτε να κρύψουν, θα αποθαρρύνει πιθανότατα όσους όμως είχαν… τον τρόπο τους για να ζουν κρυφά από την εφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα