Αλλάζει τα δεδομένα η Ελληνική Τράπεζα

Μια ισχυρή τράπεζα από την Κύπρο πρωταγωνιστεί αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά. Σε μια εποχή που οι περισσότερες τράπεζες στην Ελλάδα γράφουν μεγάλες ζημιές από το κούρεμα των ομολόγων, αποφεύγουν τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων

επιχειρήσεων και χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο, η Ελληνική Τράπεζα κινείται επιθετικά σε κερδοφόρο ορίζοντα.

Η Ελληνική Τράπεζα παρουσίασε αύξηση κερδών της τάξης 7,2 εκατομμυρίων σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το σύνολο των καθαρών εσόδων της Ελληνικής, εξαιρουμένου του κόστους απομείωσης των ελληνικών ομολόγων, αυξήθηκε κατά 21% σε σύγκριση με το 2011. Θετική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου είχε και η μείωση των ζημιών στην Ελλάδα, η οποία από 15,4 εκατομμύρια που ήταν πέρσι, περιορίστηκε στα 7,4 εκ. ευρώ.

Το «μυστικό» της κερδοφορίας της Ελληνικής Τράπεζας παρουσίασε στους μετόχους της ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής κ. Μάκης Κεραυνός. «Υπάρχουν ορισμένες πηγές αισιοδοξίας, όπως είναι η βελτίωση της ρωσικής οικονομίας και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο. Επιπλέον, η έκθεση του ομίλου σε ομόλογα του δημοσίου είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Ο κ. Κεραυνός εξήγησε ότι:

• Η Ελληνική Τράπεζα διαχρονικά και στη διάρκεια της κρίσης παρουσιάζει κερδοφορία και λειτουργική κερδοφορία ακόμη και στη διάρκεια της έντασης της κρίσης.

• Τα τέσσερα χρόνια από το 2006-2009, όπου τα δυο από τα τέσσερα χρόνια ήταν χρόνια κρίσης, παραχώρησε στους μετόχους 117 εκατ. ευρώ.

• Το 2010 σεβαστήκαμε την άποψη της Κεντρικής Τράπεζας για μη καταβολή μερίσματος, η οποία πιστεύουμε ότι ήταν ορθή συμβουλή.

• Το 2011 έχει προκύψει ζημία από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και έγινε «κούρεμα» 70%, ώστε να αρχίσει το 2012 με ένα πιο καθαρό και υγιές όσο γίνεται, υπό τις περιστάσεις, χαρτοφυλάκιο.

Στη συνέχεια, ο ίδιος παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για το τραπεζικό περιβάλλον, αναφέροντας ότι το 2012 θα είναι πολύ δύσκολο για τον τραπεζικό τομέα και όλη την οικονομία εξαιτίας των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, του χαμηλού ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, της αύξησης των προβληματικών δανείων και της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα