Ανασκόπηση 2012 – Αυτοδιοίκηση

Από τον Στράτο Ιωακείμ

Στο κλείσιμο της χρονιάς, η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει να ξεχάσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το 2012. Στην Ελλάδα των μνημονίων, οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας είδαν την κρατική επιχορήγηση να μειώνεται περίπου στο 60%, οδηγώντας τους στα όρια της κατάρρευσης. Μέσα σε μια τραγική πραγματικότητα, το 2012 είχαμε την επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας δήμου. Ο δήμος Αχαρνών «κατέβασε ρολά» στις 20 Σεπτεμβρίου, λόγω αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας και κάλυψης των πάγιων εξόδων του. Τελικά,

ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών βρέθηκε μια προσωρινή λύση, αλλά το γεγονός και μόνο δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Τα χαριστικό «χτύπημα» των ΟΤΑ ήρθε με τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που προώθησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έγιναν το «κόκκινο πανί» για τους αιρετούς και τους εργαζομένους. Το πρόγραμμα της «διαθεσιμότητας» προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και το «αντάρτικο» της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών που αρνήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία εργαζομένων και να υπογράψουν διαπιστωτικές πράξεις που θα τους οδηγούσαν στην απόλυση. Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση και των εργαζομένων, που για περίπου ενάμιση μήνα διοργάνωσαν πάμπολλες κινητοποιήσεις, καταλήψεις δημαρχείων και άλλων δημοτικών κτηρίων, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Από την οργή των εργαζόμενων δε γλίτωσε και ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και εντεταλμένος για την ελληνογερμανική αυτοδιοικητική συνεργασία, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Ο Γερμανός αξιωματούχος με δηλώσεις του έβαλε φωτιά στο ήδη δυναμιτισμένο κλίμα, υποστηρίζοντας πως: «Υπάρχουν μελέτες και έρευνες που έδειξαν ότι για εργασίες όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα».

Η απάντηση ήρθε μια μέρα μετά, στις 15 Νοεμβρίου, όταν διαδηλωτές «υποδέχθηκαν» τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, πετώντας μπουκάλια με νερό, γιουχάροντας και προπηλακίζοντας τους, ενώ επικράτησε ένταση έξω από το κτήριο της ΔΕΘ, στην Ελληνογερμανική Συνέλευση Δημάρχων στη Θεσσαλονίκη. Το 2013 αναμένεται επίσης ιδιαίτερα θερμό για την τοπική αυτοδιοίκηση, που καλείται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να διατηρήσει την αυτοτέλειά της και να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, που βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους μέσα στο 2012 με τις δράσεις που αναπτύχθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα