Ανεξέλεγκτος δορυφόρος θα συντρίβει στη γη

Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης ο δορυφόρος GOCE ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) καθησυχάζοντας ότι «η πτώση τμημάτων του σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορεί να αποκλειστεί» θεωρώντας όπως γράφει στον ιστότοπό της «το πιο πιθανό μέρος όπου θα πέσουν τμήματά του είναι οι ωκεανοί και οι περιοχές των δύο πόλων».

Ο δορυφόρος Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer,

ζυγίζει περισσότερο από έναν τόνο και το βράδυ της Κυριακής εντοπίστηκε από την ESA σε υψόμετρο χαμηλότερο των 130 χλμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας αναμενόταν να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και να διαλυθεί σε μικρότερα κομμάτια στις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το CNN ο δορυφόρος θα σπάσει σε 25 με 45 τμήματα και τα περισσότερα θα καούν καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο κομμάτια του που ενδεχομένως να ζυγίζουν ως και 100 κιλά ενδέχεται να φτάσουν ως την επιφάνεια της Γης.

Ο GOCE, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2009, έμεινε από καύσιμα στις 21 Οκτωβρίου και έκτοτε ακολουθεί μια τροχιά πτώσης στη Γη.

Δείτε την τροχιά του δορυφόρου GOCE στον ιστότοπο της ESA.

Keywords
Αναζητήσεις
δορυφορος ανεξέλεγκτος
Τυχαία Θέματα