Έκθετη η τρόικα και η κυβέρνηση…

Παράνομες κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων οι συμβάσεις μαθητείας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2010 και επιτρέπουν στους εργοδότες να απολύουν εργαζομένους κατά το πρώτο έτος της εργασίας τους χωρίς προειδοποίηση ούτε αποζημίωση. Επίσης κρίθηκε παράνομη η μείωση των μισθών για τους νέους κάτω των 25 ετών στα δυο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού.  

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από συνδικάτα

σε νομικές προσφυγές καθώς οι δύο μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από την τρόικα και την Ελληνική κυβέρνηση αντιβαίνουν στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και θα πρέπει να καταργηθούν.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στην οποία προσέφυγαν δύο ελληνικά συνδικάτα, εκτιμά πως αυτή η δοκιμαστική περίοδος είναι υπερβολική και αντίθετη προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Επίσης κρίθηκε αντίθετο προς τον Χάρτη τους νόμους του Ιουλίου 2010 που περιορίζουν τα δικαιώματα των μαθητευομένων (15- 18 ετών) και των προσώπων κάτω των 25 ετών που αποκτούν για πρώτη φορά εργασία.

Η κυβέρνηση είχε μειώσει τον ελάχιστο μισθό ενώ είχε επίσης καταργήσει την επαγγελματική εκπαίδευση, τις άδειες μετ' αποδοχών και είχε μειώσει την κοινωνική κάλυψη για τους μαθητευόμενους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής Luis Jimena Quesada η απόφαση οριοθετεί την παράνομη φύση των συγκεκριμένων μέτρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εθνικά δικαιοδοτικά όργανα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα