Επτά γενετικοί δείκτες διαμορφώνουν το μέγεθος του στήθους

Επτά θέσεις του γονιδιώματος, οι οποίες δείχνουν να συνδέονται με το μέγεθος του γυναικείου στήθους, ανακαλύφθηκαν από ερευνητές της 23andMe, μιας Αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας στην οποία έχει επενδύσει και η Google.

Προηγούμενες μελέτες, είχαν δείξει ότι το μέγεθος του στήθους είναι εν μέρει κληρονομικό χαρακτηριστικό, όμως αυτή είναι η πρώτη που αναγνωρίζει γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του μεγέθους του στήθους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από τους 7 γενετικούς δείκτες που αναγνωρίστηκαν, οι δύο είχαν προηγουμένως συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού -διαπίστωση που υποδεικνύει ότι υπάρχουν κοινοί βιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται τόσο με την φυσιολογική ανάπτυξη του στήθους όσο και με την εμφάνιση όγκων.

Γενικά όσον αφορά στη μορφολογία του μαστού, περισσότερο σαφής είναι η σχέση που έχει διαπιστωθεί με προηγούμενες μελέτες ανάμεσα στον κίνδυνο καρκίνου και την πυκνότητα του μαστού.

Η νέα αυτή μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα για 16.175 πελάτισσες της εταιρείας, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τα νούμερα των στηθόδεσμών τους: Το νούμερο που αντιστοιχεί στο μέγεθος του ίδιου του μαστού και το νούμερο που αντιστοιχεί στην περιφέρεια της πλάτης.

«Τα αποτελέσματα προσφέρουν στοιχεία για τους γενετικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού, και δείχνουν ότι κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είναι κοινοί στον καρκίνο του μαστού. Αν και τα αποτελέσματα αυτά δεν προσφέρουν άμεση στήριξη σε οποιαδήποτε επιδημιολογική σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του στήθους και τον καρκίνο, η μελέτη αυτή μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση των ανεπαίσθητων αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στη μορφολογία του μαστού και τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού» γράφουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης τους.

Πηγή: news.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα