«Γρόσια θέλει…» στο θέατρο της Ημέρας

Mια επίκαιρη, ηθικά και ιστορικά, ρητορική επιδιώκει να αναδείξει η Μαρία Φραγκή, ανεβάζοντας μια παράσταση πάνω στους «Διαλόγους» του Μ. Χουρμούζη, με τίτλο «Γρόσια θέλει…», η οποία κάνει πρεμιέρα στις 5 Απριλίου στο θέατρο της Ημέρας (Γεννηματά 20).

Το έργο του Έλληνα δραματουργού που έχει το γενικό τίτλο «Διάλογοι» εκδίδεται το 1837 και συγκεντρώνει κείμενα που είχε δημοσιεύσει ήδη από το 1834 στην εφημερίδα Εποχή.

Η Επανάσταση νωπή ακόμη. Πιο οδυνηρές οι ηχηρές επιπτώσεις της διχόνοιας στη

δημόσια και πολιτική ζωή. Οι επαναστατικές και πρώτες ανεξάρτητες φωνές των Ελλήνων έχουν ποτιστεί βαθιά με ιδέες γύρω από το όραμα της νέας πατρίδας, καθαρής και ελεύθερης από διάφορες μορφές υποταγής. Ανάμεσά τους ο Μ. Χουρμούζης με το συγγραφικό έργο του, φαίνεται να αναλαμβάνει σοβαρά το ρόλο του κριτή των όσων ευτράπελων και τραγικών, κυρίως, ακολούθησαν τα πρώτα χρόνια της νέας Ελλάδας. Με ισχυρό όργανο κριτικής, πρωτίστως την κωμωδία του, έχει καθορίσει το νεοελληνικό θέατρο.

«Στην εποχή μας, με μια ιστορία που έχει περάσει από τα δάνεια της «Ανεξαρτησίας» στα δάνεια της εξάρτησης, θεωρούμε απαραίτητο να ξαναδούμε πόσο σημαντική γίνεται η πολιτική σκέψη και κατανόηση της ιστορίας και φυσικά ο πολιτικός λόγος που αρθρώνεται ζωντανά σε δημοκρατικό περιβάλλον ισότιμης ανταλλαγής και όχι υπό το φως «προβολέων», που καθορίζουν έναν άλλο τρόπο, φιλικό προς το θέαμα αλλά εχθρικό προς την αληθινή ζωή», σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης Μαρία Φραγκή, η οποία έχει επιμεληθεί και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου.

Η παράσταση παίζεται με τη μορφή του πολιτικού καφενείου, όπου το κοινό συνυπάρχει στο ίδιο περιβάλλον με τους ήρωες, πίνει καφέ και ίσως να σχολιάζει- κάτι που του είναι πολύ οικείο- υπογραμμίζοντας έτσι την παράδοση του κατεξοχήν ελληνικού δημόσιου χώρου πολιτικής σκέψης και λόγου, του καφενείου.

Τη σκηνογραφική και την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει η Άννα Μαχαιριανάκη και τη μουσική επιμελείται η Βασιλική Αντωνάκη. Παίζουν: Τάσος Μπλάτζιος, Γιώργος Ρουστέμης. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη στις 19.00 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30 έως τις 27 Απριλίου.

Γενική είσοδος 10 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα