Καταπράσινη η Σαχάρα, πριν μετατραπεί σε έρημο!

Όαση πρασίνου με ιπποπόταμους και καμηλοπαρδάλεις ήταν η Σαχάρα, μέχρι που οι κλιματικές και γεωγραφικές αλλαγές στη Βόρεια Αφρική την μετέτρεψαν σε έρημο μετά από 5.000 χρόνια!

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοκλιματολογίας, Δρ. David McGee, η διαδικασία της ερημοποίησης στην περιοχή άρχισε και ολοκληρώθηκε ταυτόχρονα. Για τη μελέτη οι επιστήμονες ανέλυσαν σκόνη από την Αφρική, η οποία μεταφέρθηκε

μέσω αέρος στον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι αλλαγές στα επίπεδα της σκόνης που μετέφερε ο αέρας στα ιζήματα των ωκεανών παρέχουν στους επιστήμονες χρήσιμες πληροφορίες για το κλίμα της Αφρικής και τις μεταβολές που υπέστη.

Όπως αποκαλύπτουν τα ιζήματα, η Υγρή Αφρικανική Περίοδος ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ξαφνικά, ωστόσο προς το τέλος της Υγρής Περιόδου, πριν περίπου 6.000 χρόνια, η ποσότητα της σκόνης που μετέφερε ο αέρας προς τον Ατλαντικό Ωκεανό ήταν πέντε φορές μικρότερη συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα, κάτι που αποκαλύπτει ότι η Σαχάρα ήταν πιο πράσινη απ’ ό,τι νομίζαμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα