Να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον του επιθυμεί το Ιράν

Την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του, θα επιδιώξει το Ιράν στην επόμενη συνάντηση με την Ομάδα 5+1 στα τέλη Μαΐου, ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βοήθησε το Ισραήλ να αναπτύξει «απάνθρωπα πυρηνικά όπλα».

Σύμφωνα με το σύμβουλο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Μαΐου

στη Βαγδάτη θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την άρση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

«Η προσδοκία μας είναι η άρση των κυρώσεων», δήλωσε ο Γολάμ-Αλί Χαντάντ Αντέλ στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο οι ΗΠΑ, αναμένουν από την Τεχεράνη κάποιες κινήσεις προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους για το πυρηνικό της πρόγραμμα προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν τις κυρώσεις.

Δυτικές χώρες έχουν επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει από τον Ιούλιο εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Από τη Βιένη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Μαχντί Αχοντζαντέχ δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στο ιρανικό αμυντικό δόγμα και κατηγόρησε «κάποιες» χώρες για υποκρισία και διγλωσσία.

Ο Αχοντζαντέχ κατηγόρησε συγκεκριμένα τη Γαλλία ότι πριν δεκαετίες βοήθησε το Ισραήλ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ φέρεται να είναι το μοναδικό κράτος της Μέσης Ανατολής που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η Γαλλία κατασκεύασε τη δεκαετία του 1950 έναν ισραηλινό πυρηνικό αντιδραστήρα στη νότια πόλη Ντιμόνα, όπου πιστεύεται ότι το Ισραήλ κατασκεύασε πυρηνικές βόμβες.

«Την ώρα που κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν (…) δεν έχουν φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να βοηθήσουν το Ισραήλ (…) να αναπτύξει απάνθρωπα πυρηνικά όπλα», υπογράμμισε ο Αχοντζαντέχ.

«Πραγματικά, η Γαλλία είναι η δημιουργός του μυστικού πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ», δήλωσε σε ομιλία του σε μια διάσκεψη για τη μη διάδοση των πυρηνικών στη Βιένη

Παρόλα αυτά ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε:

«Θα συνεχίσουμε να αισιοδοξούμε για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις». Εντούτοις «δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν (...) δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την άσκηση του απαράγραπτου δικαιώματός του στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τεχνολογίας».

πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα