Σκληρή τηλεοπτική σύγκρουση Ολάντ - Σαρκοζί

Σε πραγματική σύγκρουση μετατράπηκε η χθεσινή αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για την προεδρία, κατά την οποία εκφράστηκαν με ιδιαίτερη ένταση οι διαφορές και οι αντιθέσεις του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Ολάντ, σε όλους τους τομείς, ενώ εξαίρεση δεν αποτέλεσε το θέμα της Ευρώπης.

«Εάν είμαι ο επόμενος πρόεδρος, το καθήκον μου θα είναι να δώσω νέο προσανατολισμό στην Ευρώπη, διαφορετικό από αυτόν που εσείς έχετε υποστεί», είπε ο Φρανσουά Ολάντ, απευθυνόμενος στον αντίπαλό του.

Υπερασπιζόμενος τη δράση

του για τη λύση της κρίσης του ευρώ, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε τη δυσκολία για τη λήψη αποφάσεων ανάμεσα σε 27 χώρες.

«Ξεχνάτε ότι ήταν παγκόσμια κρίση και δεν ήταν εύκολο» είπε, προσθέτοντας πως «το ότι αποτρέψαμε την εξαφάνιση της Ελλάδας, δεν ήταν εύκολο, αποτρέψαμε την κατάρρευση του ευρώ χάρη στην τεράστια προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας. Κύριε, η Ευρώπη τα κατάφερε» είπε ο Νικολά Σαρκοζί απευθυνόμενος με τη σειρά στον αντίπαλο.

«Η Ευρώπη δεν τα κατάφερε» ανταπάντησε ο Ολάντ, «σήμερα είναι αντιμέτωπη με μία πιθανή αναβίωση της κρίσης με μια γενικευμένη λιτότητα και αυτό δεν το θέλω» είπε και τόνισε:

«Το γεγονός ότι σήμερα το σύνολο της κοινής γνώμης καθώς και κυβερνήσεις παρακολουθούν με προσοχή αυτήν την εκλογή, είναι γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που μας έχει ξεπεράσει, δεν αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία, περιμένουν να δουν εάν ο νέος πρόεδρος θα έχει την ικανότητα να μετακινήσει τη Γερμανία από τις θέσεις της».

Εξέφρασε για ακόμη μια φορά την επιθυμία του να ζητήσει «την επαναδιαπραγμάτευση» του δημοσιονομικού Σύμφωνου, ώστε «να ενταχθεί η διάσταση της ανάπτυξης» και αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά σημεία της πρότασής του με τα οποία ζητά: Τη δημιουργία ευρωομολόγων, μεγαλύτερες δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μπορεί να βοηθά κατευθείαν τις χώρες που έχουν ανάγκη, αξιοποίηση των διαρθρωτικών Ταμείων και φορολογία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Παρατήρησε στη συνέχεια ότι μετά τον πρώτο γύρο «διαπιστώνεται μια σχετική κινητικότητα στην Ευρώπη για το θέμα της ανάπτυξης, ακόμα και από την πλευρά της Αγκελα Μέρκελ».

«Δεσμεύομαι την επομένη της εκλογής να φέρω το πρόγραμμά μου για την επαναδιαπραγμάτευση του Σύμφωνου ώστε να γίνει αποδεκτή η υποστήριξη της ανάπτυξης απαραίτητη για τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του χρέους» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε πως είναι κάθετα αντίθετος με τη δημιουργία ευρωομολόγων. Υποστήριξε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είχε ως αποτέλεσμα η Γερμανία και η Γαλλία θα αναγκασθούν να γίνουν οι εγγυητές του χρέους των άλλων χωρών, πράγμα που δεν το αποδέχεται, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ευρώπη του Μονέ, του Ντε Γκώλ και του Ντελόρ είναι η Ευρώπη του συμβιβασμού και δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε.

Ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ότι η έννοια του συμβιβασμού δεν συμβαδίζει με την απειλή της «κενής καρέκλας» για τ

Keywords
Τυχαία Θέματα