Παρακαλά το Κογκρέσο ο Ομπάμα για αύξηση στο όριο δανεισμού

Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει στο Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να ξεπεράσει με μια ομιλία του καλώντας τους βουλευτές «να κάνουν την δουλειά τους» και να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Το Κογκρέσο έχει διορία μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να φτάσει σε μια συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι έχουν απειλήσει με παύση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης εάν δεν συρρικνωθεί το πρόγραμμα υγείας που δημιούργησε ο πρόεδρος

στην προηγούμενη θητεία του και φαίνεται να διστάζουν να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς μια συμφωνία με την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

"Δεν εστιάζουν σε σας, εστιάζουν στην πολιτική", δήλωσε ο Ομπάμα. "Εστιάζουν στην προσπάθεια να αντιπαρατεθούν μαζί μου".

Ο αμερικανικός λαός δούλεψε πολύ σκληρά για να βγάλει την οικονομία από την κρίση για να δει τους πολιτικούς να την οδηγούν σε μια νέα κρίση, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε πρόσφατα σειρά μέτρων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, καταργώντας ωστόσο τη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα υγείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο Ομπάμα έχει προειδοποιήσει με βέτο την απόφαση της Βουλής ή άλλα μέτρα που θα έχουν στόχο να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα υγείας, ενώ η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία αναμένεται να απορρίψει την πρόβλεψη για κατάργηση της χρηματοδότησης του προγράμματος υγείας.

Το νέο αδιέξοδο στο Κογκρέσο αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η αμερικανική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις λειτουργίες της όταν φτάσει το ανώτατο όριο στο χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα