Προσοχή: Αστυνομικοί με φορητούς υπολογιστές, ψάχνουν φοροφυγάδες

Του Χρήστου Κώνστα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι 1.758 φοροοφειλέτες, έχουν συλληφθεί από αστυνομικούς οι οποίοι κυκλοφορούν στους δρόμους, με φορητούς υπολογιστές και διασταυρώνουν επιτόπου τα στοιχεία των παραβατών και τις οφειλές τους στην Εφορία…

Η φορο-αστυνομία, σταματά εποχούμενους φοροφυγάδες δήθεν για τον τυπικό έλεγχο της άδειας οδήγησης και ασφάλισης του αυτοκινήτου. Εντελώς …συμπτωματικά στον έλεγχο ζητούν και το ΑΦΜ του οδηγού… Στο περιπολικό υπάρχει αστυνομικός που περνά τα στοιχεία του οδηγού

ή ακόμη και των συνεπιβατών στον φορητό υπολογιστή και μόλις Αυτή τη στιγμή έχουν διανεμηθεί περισσότεροι από 800 φορητοί υπολογιστές σε αστυνομικούς όλων των διευθύνσεων με την εντολή να πραγματοποιούν απευθείας διασταυρώσεις.

Οι υπολογιστές αυτοί είναι συνδεδεμένοι με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Πρώτος στόχος της «έξυπνης αστυνομίας» είναι ο εντοπισμός φοροφυγάδων με ληξιπρόθεσμα χρέη μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν μετατραπεί σε παράλληλο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Η αλλαγή του τρόπου πληρωμής των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ, έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν καταβάλλει το αντίστοιχο τίμημα. Αυτή είναι και η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί για να ζητήσουν το ΑΦΜ του οδηγού. Επίσης κυκλοφορούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Οι τράπεζες δεδομένων με αυτές τις πληροφορίες μεταφέρονται τώρα και στην Τροχαία. Η αστυνομία διαθέτει πλέον στοιχεία των πολιτών που έχουν οφειλές στο δημόσιο, όσο και εκείνων που έχουν προβεί σε διακανονισμούς για την εξόφληση των χρεών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2012 από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς και από τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν συνολικά 1.758 άτομα για οφειλές στο δημόσιο και λοιπά φορολογικά αδικήματα, που ξεπερνούν τα 2.117.000.000 ευρώ.

Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν 855 έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα, όπως ενεχυροδανειστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.λπ., ενώ σχηματίσθηκαν 192 δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της λαθρεμπορίας καυσίμων, της λαθρεμπορίας τσιγάρων, τη μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών κ.λπ.

Οι 38 δικογραφίες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος εξαρθρώθηκαν 6 εγκληματικές οργανώσεις από τις οποίες οι 3 δραστηριοποιούνταν στο παρεμπόριο, στις παράνομες επιδοτήσεις και στην έκδοση εικονικών τιμολογίων, οι 2 για απάτη σε βάρος Ασφαλιστικών Φορέων και μία για παράνομες επιδοτήσεις σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Μέσα στο 2012, ο ειδικός τηλεφωνικός αριθμός καταγγελιών 11012 της Οικονομικής Αστυνομίας, δέχτηκε συνολικά 5.154 καταγγελίες. Οι καταγγελίες αυτές ομαδοποιούνται, κατά γεωγραφική περιοχή και είδος παράνομης δραστηριότητας, εξετάζονται από επιτροπές αξιολόγησης και προωθούνται στα Τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περαιτέρω αστυνομική έρευνα. Από το σύνολο των καταγγελιών οι 1.102 καταγγελίες έγιναν επώνυμα, ενώ οι 4.052 ανώνυμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα