Στα τέλη του 2013 βλέπει ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ο Μ. Ντράγκι

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη θα ανακάμψει σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και η προοπτική αυτή υπόκειται ακόμη σε “πτωτικούς κινδύνους”», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, τόνισε για ακόμη μια φορά ότι «είναι έτοιμος να αναλάβει δράση για να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία πλήττεται από την ύφεση», ενώ συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το σενάριο αυτό όμως υπόκειται σε υφεσιακούς κινδύνους».

Ο ίδιος ζήτησε να εφαρμοστεί το ταχύτερο η Τραπεζική Ένωση, κάτι πιστεύει ότι θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και θα αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις, χαρακτηρίζοντας το βήμα αυτό ένα μάθημα-κλειδί από την κρίση στην Κύπρο.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τον ενιαίο μηχανισμό επίβλεψης το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αυστηρότερη επίβλεψη των τραπεζικών συστημάτων στις χώρες-μέλη της ΕΕ σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να κάνει μόνο καλό», σχολίασε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα οι απαραίτητες αλλαγές ώστε η Τραπεζική Ένωση να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ενώ κάλεσε επίσης να υπάρξει το ταχύτερο μια συμφωνία ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, κάτι για το οποίο η Γερμανία εμφανίζεται επιφυλακτική.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε την ανάγκη να ρεύσουν ξανά πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα