Τα νέα μέτρα τεστάρουν τις αντοχές της ΝΔ

Νέες δοκιμασίες, που θα δοκιμάσουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., αλλά και τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, έχει μπροστά του ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς η τρόικα πιέζει όχι μόνο για επιπλέον μέτρα, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση,

αλλά ζητά εκ νέου έγγραφες δεσμεύσεις από τους συμμετέχοντες στην κυβέρνηση πολιτικούς αρχηγούς ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Η απαίτηση για νέα υπογραφή, κυρίως αν αφορά θέματα για τα οποία η Ν.Δ. έχει εκφράσει διαφωνία, προβληματίζει ήδη τη Συγγρού και για λόγους ουσίας και για λόγους επικοινωνίας. Η ουσία είναι ότι νέα μέτρα σημαίνουν βαθύτερη ύφεση και οι επικοινωνιακοί λόγοι είναι οι εντυπώσεις, αν ο Αντώνης Σαμαράς -υπό την πίεση ενός νέου εκβιασμού της τρόικας- αναγκαστεί να στείλει ξανά επιστολή, με την οποία θα δεσμεύεται για τήρηση του Μνημονίου. Άμεσο αγκάθι αποτελεί η πίεση των δανειστών για παρέμβαση στο μισθολογικό κόστος του ιδιωτικού τομέα. Ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών της Ν.Δ. θα αντιδράσει -εδώ υπήρξαν διαρροές μέσω απουσιών στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στο άρθρο για τους δικηγόρους- πολύ περισσότερο που οι συνάδελφοί τους στο ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει αντιμνημονιακή παντιέρα.

Από τη στιγμή, δε, που οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και κατάργησης του 13ου και 14ου, είναι μάλλον απίθανο να επιχειρήσει η κυβέρνηση να τα επιβάλει με νομοθετική ρύθμιση, διότι δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να την αποδεχθούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα περάσει από τη Βουλή ακόμα και το πάγωμα των αυξήσεων, κάτι που επίσης απορρίπτουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενδεχομένως θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε νομοθετική ρύθμιση για να κατευνάσει την τρόικα.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, εξάλλου, ήδη προειδοποίησαν τη Συγγρού: «“Κόκκινη γραμμή” για την παράταξή μας είναι και θα είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην ΕΓΣΣΕ τις ισχύουσες κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις και πιο συγκεκριμένα:

Η διασφάλιση του ύψους του κατώτατου μισθού.

Η διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού.

Η καταβολή των προβλεπόμενων αυξήσεων-ωριμάνσεων.

Ο σεβασμός και η διατήρηση των Σ.Σ.Ε. σ’ όλα τα επίπεδα.

Οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ ή κλαδικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη δημοκρατική και αυτόνομη διαδικασία της κοινωνικής διαβούλευσης, συνιστώντας συνταγματική εκτροπή. Δεν αποδεχόμαστε καμία παρέμβαση της τρόικας κυρίως στον ιδιωτικό τομέα».

Το τοπίο, όσον αφορά στη στάση της Ν.Δ. στα δύσκολα θέματα, θα ξεκαθαρίσει στο συμβούλιο των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα