«Βόμβα» τρόικας για Εθνική-Eurobank

Τα σενάρια που ήθελαν την πώληση των δύο ελληνικών τραπεζών Εθνικής και Eurobank σε τράπεζα του εξωτερικού επιβεβαιώνει με email της η τρόικα, ζητώντας την πώληση σημαντικού ποσοστού των δυο τραπεζών

σε στρατηγικό επενδυτή το φθινόπωρο, εάν δεν μπορέσουν να καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», σε προσχέδιο του μνημονίου αναφέρεται πως, εάν οι δύο τράπεζες περάσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πρέπει να αναζητήσουν το Σεπτέμβριο «αξιόπιστο επενδυτή με σχετική εμπειρία» (reputable investor with relevant experience), στον οποίο θα πωληθεί ποσοστό της τάξης του 20% - 25%.

Το email που στάλθηκε στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων:«Ή σταματάτε αμέσως τις διαδικασίες συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank ή αλλιώς συρρικνώνετε και πουλάτε το νέο σχήμα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Το κείμενο που στάλθηκε στις 26 Μαρτίου, υπογράφουν και οι τρεις επικεφαλής με τα μικρά τους ονόματα (Poul, Klaus, Matthias). Από το κείμενο φαίνεται πως η τρόικα είχε επιφυλάξεις για τη συγχώνευση, οι οποίες ήταν γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα καταλήγει με το τελεσίγραφο: «Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη συγχώνευση, τότε στις 30 Απριλίου θα ζητήσουμε είτε να συρρικνώσετε (shrink) την τράπεζα, είτε να την πουλήσετε σε εύλογο αλλά σύντομο χρονικό διάστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα