Γρίπη των πτηνών: συστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ

22:43 17/4/2013 - Πηγή: TNSite

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την γρίπη των πτηνών που χτύπησε την Κίνα και ευθύνεται για 60 συνολικά κρούσματα, εκ των οποίων τα 16 ήταν θανατηφόρα.

Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνει σε όσους μετακινούνται για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους προς την Κίνα να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τα πάσης φύσεως πτηνά.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν:

- Καλό πλύσιμο των χεριών με νερό

και σαπούνι, ιδίως πριν από το φαγητό και το κάπνισμα. Εναλλακτικά, εάν δεν είναι διαθέσιμο το νερό, είναι αναγκαία η χρήση αλκοολούχου διαλύματος για πλύσιμο χεριών.

- Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα.

- Αποφυγή επίσκεψης σε υπαίθριες αγορές ζώων και πτηνών και επαφής με τυχόν ζωντανό ή νεκρό, άγριο ή ήμερο πτηνό, όπως και με επιφάνειες όπου έχει ακουμπήσει το πτηνό.

- Αποφυγή κατανάλωσης οποιασδήποτε τροφής ωμής ή μη επαρκώς μαγειρεμένης που περιέχει κρέας πουλερικού ή αυγό, διότι ο ιός της γρίπης καταστρέφεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

- Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιαστεί πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, πρέπει να αναβάλλεται η επιστροφή από την Κίνα μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων της γρίπης.

Τέλος, εάν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από την Κίνα, πάλι επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό. Και όπως συστήνουν στους ταξιδιώτες της Κίνας, οφείλουν να παρακολουθούν την υγεία τους για τουλάχιστον δέκα ημέρες μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

iatros4u

Keywords
Τυχαία Θέματα