Μπακαλιάρος κροκέτες

Πλησιάζει η 25η Μαρτίου, όπου παραδοσιακά τρώμε μπακαλιάρο-σκορδαλιά!
Η Έλενα και η Μαρία, που είναι από των φρονίμων τα παιδιά, μας έχουν ήδη δώσει συνταγές για πιταράκια μπακαλιάρου, παντζαροσαλάτα, σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια και σκορδαλιά με πατάτα.
Εδώ θα βρείτε και την δική μου σκορδαλιά με σησαμέλαιο, είναι αυτή που βλέπετε στην φωτό.
Θα έχουμε όμως κι άλλες συνταγές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
αυτήν την εβδομάδα.
Στο δικό μας σπίτι έχουμε και μικρά παιδάκια, οπότε φτιάξαμε μια πιο απλή έκδοση.
Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου, είτε σκέτες είτε εμπλουτισμένες με μυρωδικά και πρασινάδες.
Πάμε να τις φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μπακαλιάρο
1 κούπα αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
2 κουταλιές της σούπας ξύδι (έβαλα ξύδι δυόσμου)
λίγο πιπέρι
Προαιρετικά
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο
Στην πράξη:
Η Έλενα προτείνει να αγοράσουμε μπακαλιάρο έτοιμο ξαρμυρισμένο.
Αν όμως ο μπακαλιάρος μας δεν είναι ξαρμυρισμένος, τότε τον ξαρμυρίζουμε από την προηγούμενη της ημέρας που θα τον μαγειρέψουμε, ως εξής:
Αρχικά τον ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό.
Στην συνέχεια τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε σε λεκάνη με νερό που να τον καλύπτει. Βάζουμε από πάνω του ένα πιάτο ή άλλο βαρύ αντικείμενο ώστε να τον κρατά βυθισμένο στο νερό.
Φροντίζουμε να αλλάζουμε τακτικά το νερό και να το ανανεώνουμε με φρέσκο καθαρό.
Αυτό το κάνουμε το λιγότερο 6-7 φορές.
Αφού ξαρμυρίσει καλά, τον βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τον σκεπάζει και τον αφήνουμε να βράσει για λίγο, μέχρι να μαλακώσει.
Σουρώνουμε το νερό που βράσαμε τον μπακαλιάρο και το αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε από τον μπακαλιάρο τις πέτσες και τυχόν κόκκαλα, και τον «ξαίνουμε» με τα χέρια μας σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία και τοποθετούμε σε βαθύ μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ το ξύδι και το πιπέρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
Ρίχνουμε στο μπολ και το αλεύρι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό από αυτό που έχουμε φυλάξει στην άκρη, μέχρι να πετύχουμε έναν παχύρευστο χυλό.
Στο στάδιο αυτό αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε το κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά, όλα ψιλοκομμένα.
Βάζουμε στο τηγάνι μας λάδι, να ζεσταθεί καλά.
Με δυο κουτάλια, παίρνουμε μια ποσότητα από τον χυλό και την ρίχνουμε στο τηγάνι με το ζεστό λάδι.
Τηγανίζουμε τις κροκέτες λίγες λίγες, για να έχουν χώρο να απλωθούν και να γυρίσουν μέσα στο τηγάνι.
Όταν τηγανιστούν και από τις δυο μεριές και πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα, τις βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
Προσπαθούμε επίσης να τις προστατέψουμε από τα αδιάκριτα χέρια των περαστικών!
Είτε την απλή εκδοχή διαλέξετε είτε την εμπλουτισμένη με μυρωδικά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο νόστιμο!
Καλή σας όρεξη και καλά να περάσετε.
Αμαλία
Keywords
Αναζητήσεις
mpakaliaros pitarakia, bakaliaros kroketes
Τυχαία Θέματα
Μπακαλιάρος,bakaliaros
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές