Πένες (μακαρούνες) με τσίκνωση Καρπάθου

Η φίλη μας Ειρήνη, μας στέλνει συνταγή για ένα από τα αγαπημένα της φαγητά.
Απλό αλλά υπέροχα νόστιμο!!
Το φαγητό αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα της οικογένειας.
Το ζυμαρικό στην αυθεντική του μορφή είναι χειροποίητο και μάλιστα με αλεύρι ολικής άλεσης.
Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή τη θεία Αταλάντη, ν' ανοίγει φύλλο και να φτιάχνει μακαρούνες εν ριπή οφθαλμού.
Σήμερα για ευκολία, το φτιάχνω με πένες του εμπορίου.

Υλικά για 4 άτομα:
500 γρ. ζυμαρικό πένες ή σέλινο
5 μέτρια κρεμμύδια ή 3 μεγάλα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2
κουταλιές βούτυρο ή φυτίνη
τριμμένο τυρί για το πασπάλισμα (κεφαλοτύρι και ξερή μυζήθρα)
Πάμε να το φτιάξουμε:
Βράζουμε τα ζυμαρικά με το γνωστό τρόπο, να "κρατάνε".
Συγχρόνως καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια ψιλά στο μούλτι, όχι όμως να λιώσουν.
Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και αν θέλουμε, ελάχιστη ζάχαρη.
Αφήνουμε τα κρεμμύδια να ψηθούν και να ροδίσουν καλά.
Ανακατεύουμε συχνά και προσέχουμε να μην κολλήσουν.
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί, την πιατέλα που θα σερβίρουμε το φαγητό.
Μόλις τα ζυμαρικά βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στην πιατέλα.
Ρίχνουμε από πάνω τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια καυτά.
Τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.
Είναι ένα απλό και γρήγορο φαγητό, όμως εξαιρετικά γευστικό.
Συχνά το σερβίρω και ως συνοδευτικό, με κρέας σε μπουκιές λεμονάτο κατσαρόλας ή κοκκινιστό.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη από Πειραιά
Keywords
Αναζητήσεις
μακαρουνες καρπαθου συνταγη, μακαρουνες καρπαθος
Τυχαία Θέματα
Πένες, Καρπάθου,penes, karpathou
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές