Ο «άγνωστος πόλεμος» στο υπουργείο Παιδείας

Η τροπολογία δεν θα κατατεθεί και θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δεν έκρυψε τη δυσφορία της για τις κινήσεις του κ. Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι αν δεν τον αφήσουν να λύσει τα προβλήματα όπως ξέρει, θα παραιτηθεί Σε μείζον κομματικό πρόβλημα για το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία,
με ορατό τον κίνδυνο εμπλοκής στην κυβέρνηση Παπαδήμου λίγο πριν από τις εκλογές, εξελίσσεται το θέμα της εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου. Ξεκίνησε ως «πόλεμος» υπουργού - διοικήσεων των πανεπιστημίων. Εξελίχθηκε σε κοινωνικό πρόβλημα, με τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν ακόμη και ζήτημα επιβίωσης καθώς τον Ιούνιο λήγει η χρηματοδότησή τους. Και πλέον απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης, με την πρώην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου να μην κρύβει τη δυσφορία της για τις κινήσεις του αντικαταστάτη της κ. Γ. Μπαμπινιώτη και τον ίδιο τον νυν υπουργό να ξεκαθαρίζει ότι αν δεν τον αφήσουν να λύσει τα προβλήματα όπως ξέρει θα παραιτηθεί.

«Πέτρα του σκανδάλου» η σύνδεση, σύμφωνα με τον νόμο, της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την εκλογή των νέων συμβουλίων διοίκησης. Ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε τροπολογία που θα την αποσυνέδεε από τα συμβούλια, μόνο για εφέτος, προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια και να βρεθεί ο τρόπος εφαρμογής του νόμου, γεγονός που πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία τελικά δεν θα κατατεθεί και θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Η αλλαγή αυτή φαίνεται ότι έφερε «προσωρινή ηρεμία» καθώς κύκλοι του υπουργού έλεγαν πως για τον ίδιο το ζητούμενο ήταν να βρεθεί λύση, με οποιονδήποτε τρόπο, στο θέμα της χρηματοδότησης. Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, «έχει ήδη δοθεί το 25% της χρηματοδότησης. Αν η τακτική ήταν να μη δοθούν χρήματα, δεν θα έπρεπε να είχε δοθεί το 25%. Ή κάνεις μια πολιτική τέτοια ή δεν την κάνεις». Παράλληλα αφήνει ανοιχτό, πάντα, το θέμα της παραίτησής του αν δεν μπορέσει να βάλει τις βάσεις ώστε να δρομολογηθούν λύσεις στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Εσωκομματικά παιχνίδια«Γιατί του ζήτησαν να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας;» ρωτούσαν τις προηγούμενες ημέρες άνθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Μπαμπινιώτη. «Μόνο για να τυπώσει τα βιβλία;».
Ο κ. Μπαμπινιώτης, πάντως, που όλες τις προηγούμενες ημέρες δήλωνε ότι δεν είναι πολιτικός και δεν στηρίζεται σε πολιτικούς μηχανισμούς αλλά απλά στην εκτίμηση και στην αποδοχή φίλων του, φαίνεται ότι πήρε ένα «σκληρό» μάθημα για τη φύση της πολιτικής. Οι άνθρωποι των δύο κομμάτων που συνομιλούσαν μαζί του τη μια στιγμή του διαμήνυαν ότι τον στηρίζουν και την επομένη τάσσονταν ανοικτά εναντίον του. Το ΠαΣοΚ και η ΝΔ δεν επιθυμούν να πάνε σε εκλογές με πανεπιστήμια κλειστά αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για αναζήτηση νέας μεθόδου... επικοινωνίας με τους εκπροσώπους τους. Στο φόντο αυτής της εικόνας οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων απειλούν ότι αν δεν χρηματοδοτηθούν κλείνουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα