Οι Ιεράρχες θα χτίσουν Βατικανό στην Ελλάδα! Με τι λεφτά;

03:45 10/6/2012 - Πηγή: Aixmi

«Tι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι».

«Όλα τα έχει η Μαριορή μα ο φερετζές της λείπει»

«Μωραίνει Κύριος ούς βούλεται απωλέσαι…»

Όλα τα παραπάνω,  τα σοφά και λίαν δηλωτικά της καταστάσεως που περνάει ο τόπος μας, μου ήρθαν στο μυαλό μόλις έμαθα ότι οι Ιεράρχες μας αποφάσισαν να χτίσουν μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό και μεγάλο Συνοδικό Πνευματικό Κέντρο Βυζαντινής Παράδοσης , ένα μικρό ή μεγάλο (δεν ξέρω)  Βατικανό.  (Πού είσαι Χριστόδουλε ν’ ακούσεις….)  Κι όλα αυτά μέσα σε εννιά χρόνια: Ως το 2021 για να εορτάσουμε έτσι τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση

του έθνους από τον τουρκικό ζυγό.

Για μια στιγμή πίστεψα πως πάει ξεφύγαμε… απ’ την κρίση! Μάλλον βρήκαμε κάποια φλέβα χρυσού στα Μεταλλεία του Παγγαίου, ξεχασμένη απ’ την εποχή του Θεμιστοκλή… ΄Η μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική , η Κίνα, το ΔΝΤ και σύσσωμος ο κόσμος , αποφάσισαν να στείλουν σε κάθε Έλληνα προσωπικά μια χρυσή  κάρτα απεριόριστων εξόδων και   άνοιξαν λογαριασμούς σ’ όλες τις τράπεζες του κόσμου για την  Εκκλησία της Ελλάδος;

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε…

Αλλά ξύπνησα στην Ελλάδα των στεναγμών και της ανέχειας, στην Ελλάδα της οδύνης και της φτώχειας…

Και τότε άρχισα να αναρωτιέμαι : Γιατί οι πνευματικοί μας πατέρες  αποφάσισαν να εκπληρώσουν σήμερα το Τάμα του Έθνους; Γιατί εν μέσω της χειρότερης κρίσης που πέρασε ο τόπος τις τελευταίες (και όχι μόνον) δεκαετίες αποφάσισαν να ευχαριστήσουν τον  Σωτήρα Ιησού Χριστό  για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό;

Την απάντηση στις απορίες μου  την έδωσε η ίδια η απόφαση των Συνοδικών ιεραρχών : Κι άλλες Ορθόδοξες χώρες, εν μέσω οικονομικών δυσχερειών, προχώρησαν και δημιούργησαν περικαλλείς ναούς και εντυπωσιακές οικοδομικές εγκαταστάσεις… Άλλωστε , όπως σημειώνουν, οι μητροπολίτες στάθμισαν και τις πνευματικές ανάγκες του λαού, που, κατά την Ιερά Σύνοδο,  φαίνεται πως εξυπηρετούνται μέσα σε  χλιδάτες εκκλησίες και λαμπρά οικοδομήματα.

Διαβάζοντας την απόφαση της Συνόδου, ήλθε στη μνήμη μου κι η  χούντα του Γεωργίου Παπαδοπούλου, και η  απόφαση –που έμεινε στα χαρτιά- για το Τάμα του Εθνους, που αν δεν κάνω λάθος κάποιοι «οικονόμησαν» αρκούντως….

Αλλά, τέλος πάντων, πρέπει να ομολογήσω ότι πολλοί, ιεράρχες και μη,  τα τελευταία χρόνια , συχνά-πυκνά,  επανέρχονταν στο θέμα της εκπλήρωσης του Τάματος του Έθνους  .

Δεχόταν, δηλαδή, η Σύνοδος  πιέσεις να βάλει πρώτο στην «ατζέντα» των έργων της (;) την εκπλήρωση του Τάματος.

Κι  επειδή οι πιέσεις ήταν ασφυκτικές, σκέφθηκα,  μήπως για να απαλλαγεί   απ’ αυτές η Σύνοδος πήρε μια απόφαση  που  θα στείλει πάραυτα στις καλένδες, αφού δεν έδωσε στοιχεία ούτε για το πού θα γίνει  το έργο , ούτε για το κόστος , ούτε για το  πού θα βρει τα λεφτά. Γιατί δεν φαντάζομαι ότι ειδικά σήμερα, υπολογίζει σε δωρεές και προσφορές πάμπλουτων Ορθόδοξων Ελλήνων.

Φυσικά,  αν θέλει, μπορεί να εκποιήσει τα καντήλια και τα κειμήλια και να ρίξει το αντίτιμο σε μπετά και  τούβλα…  Αλλά δεν το πιστεύω!

Πάντως, στον οβολό τ

Keywords
Τυχαία Θέματα