Ποιος θα εφαρμόσει το Μνημόνιο μετά τις εκλογές;

02:30 17/3/2012 - Πηγή: Aixmi

Οι πολιτικές συνθήκες, μέσα στις οποίες η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, είναι πρωτόγνωρες στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. Και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά τις πρόωρες εκλογές δεν τις αποφασίζει το κυβερνών κόμμα, αλλά τις επιβάλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς πόσα έχουν αλλάξει…

Πρωτόγνωρο είναι  και το γεγονός ότι μερικές εδομάδες πριν απο τις εκλογές

γεννιούνται νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη ξεκάθαρο με ποιο κόμμα θα κατέλθουν οι ενεργεία βουλευτές!

Επίσης, ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών. Η πολυσυζητημένη «σωτηρία» της χώρας, που αποτελούσε το διακύβευμα πριν από μερικούς μήνες και οδήγησε στο σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, μια και συνδέθηκε με το περίφημο PSI και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, που είναι πια γεγονός…

Η παραδοσιακή αντιπαράθεση των δυο μεγάλων κομμάτων αποτελεί, επίσης, παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταβάλλουν μεν επίπονες προσπάθειες να συντηρήσουν τη μεταξύ τους κόντρα, ανοίγουν όμως πλέον και νέο ιδεολογικό, πολιτικό μέτωπο κατά της Αριστεράς. Και το πράττουν αυτό σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το άθροισμα των κομμάτων της Αριστεράς στο σύνολό της να είναι σχεδόν ίσο με το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι φανερό ότι βαδίζουμε σε εκλογές με το πολιτικό σκηνικό να θυμίζει κινούμενη άμμο. Η κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η αναποτελεσματική εφαρμογή του παλαιού και του νέου Μνημονίου απελευθερώνει πολιτικές δυνάμεις που αλλάζουν με δραστικό τρόπο το συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων. Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, η εφαρμογή του Μνημονίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως πολιτικά αδύνατη μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα