Πουλάμε 4 Airbus

22:35 8/7/2012 - Πηγή: Aixmi

Η Ελλάδα πουλάει, τελικά, τα τέσσερα Airbus Α340-300 στην εταιρεία Apollo Aviation Group, η οποία και πλειοδότησε στον διεθνή διαγωνισμό προσφέροντας 40,4 εκατ. δολάρια.

Όταν είχαν ανοιχτεί οι δημόσιες προσφορές

(πριν από έντεκα μήνες) είχαν διατυπωθεί ενστάσεις, καθώς αρκετοί χαρακτήριζαν ιδιαίτερα χαμηλό το τίμημα.

Τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε παρουσιάσει εκτίμηση των τεχνικών συμβούλων της εταιρείας Lazard, κατά την οποία μόνο το κόστος για να καταστούν τα τέσσερα αεροσκάφη πλήρως αξιόπλοα θα υπερέβαινε τα 47 εκατομμύρια δολάρια.

Τελικά, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε την απόφαση για τη πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών  που χρησιμοποιούσαν η παλιά «Ολυμπιακή Αεροπορία» και οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές».

Η πώλησή τουε είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και συνιστά υποχρέωση της χώρας, αφού είχε αποφασιστεί έπειτα από τον δημόσιο διαγωνισμό.

Οι άλλες τρεις εταιρείες που συμμετείχαν στην τελική φάση της διαδικασίας ήταν η AerSale Inc (είχε προσφέρει 35 εκατ. δολάρια), η AAR Corp. (33,6 εκατ. δολάρια) και η Universal Asset Management Inc. (24,04 εκατ. δολάρια).

Σημειώνεται ότι από το Σεπτέμβριο του 2009 έως σήμερα, την καθημερινή διαχείριση και επίβλεψη των αεροσκαφών (στάθμευση, ασφάλιση, ελάχιστη συντήρηση κλπ.) ασκεί η υπό εκκαθάριση εταιρία «Ολυμπιακές Αερογραμμές», με βάση σχετική σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση των τεχνικών συμβούλων της Lazard, μόνο το κόστος της επένδυσης που θα απαιτείτο για να καταστούν τα τέσσερα αεροσκάφη πλήρως αξιόπλοα σήμερα θα υπερέβαινε τα 47 εκατομμύρια δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα