Μετά το Πάσχα θα συνεχιστεί η πολύκροτη δίκη για τις «χρυσές μίζες»

14:14 23/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στις 8 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορουμένων του, για τη διακίνηση παράνομου χρήματος, από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες, έκανε λόγο για κρατική βία, ενώ ανέφερε ότι με το κατηγορητήριο επιχειρείται συστηματικά να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει μία παράνομη εγκληματική οργάνωση, μια συμμορία με σκοπό να ξεπλύνει «μαύρο χρήμα». Τις κατηγορίες αρνήθηκαν
και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, εκτός από τον Νίκο Ζήγρα, εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής και ζητάει ένα εκατομμύριο ευρώ από κάθε κατηγορούμενο.

Σχετική είδηση: Δίκη Α. Τσοχατζόπουλου: Συνεχίζεται στις 8 Μαΐου - ομολογία Ν. ΖήγραΤα πρόσωπα
Το κατηγορητήριο και για τους 19 κατηγορούμενους είναι κοινό: ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που επισύρει από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξης.

Το ύψος των χρημάτων που φέρεται να έλαβε ως μίζες ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τη δικογραφία επιχείρησε να νομιμοποιήσει τα χρήματα αυτά μέσω της αγοράς πολυτελών ακινήτων.
Πρόκειται μεταξύ άλλων για ακίνητα, στο Κολωνάκι, την Ακρόπολη και την Κόμνα Τράκα, 2 αίθουσες 1000 τμ σε ξενοδοχείο και ποσοστό οικοδομής στην Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Νικόλαος Ζήγρας, εξάδελφος του πρώην υπουργού, κατηγορείται ότι ήταν το δεξί του χέρι στη διαχείριση του δυκτίου των υπεράκτιων εταιριών, μέσω του οποίου ξεπλένονταν τα χρήματα.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, αν και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί, δεν έδωσε επιπλέον στοιχεία παρά μόνο επιβεβαίωσε όσα είχαν ήδη συγκεντρωθεί.

«Ο Άκης μου έλεγε ότι τα πολλά λεφτά τα έχει ο Σμπώκος» δήλωσε στην απολογία του.

Ο Γιάννης Σμπώκος υπήρξε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και έμπιστος του Άκη Τσοχατζόπουλου. Μέσα από τις χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού, ο Γιάννης Σμπώκος αναδεικνύεται ως το πρόσωπο εκείνο που του στερεί ακόμη και 80 εκατ. ευρώ.

Ο Γιώργος Σαχπατζίδης είναι αυτός που το 2004 διαδέχτηκε τον Νικόλαο Ζήγρα στη διαχείριση των χρημάτων του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με την απολογία Ζήγρα, πρόσωπο κλειδί που γνώριζε όλα τα μυστικά είναι η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Η κ. Λαμπροπούλου ως λόγίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου, είχε αναλάβει τα φορολογικά των offshore εταιριών. Φέρεται μάλιστα να ανέλαβε να βρει ένα πρόσωπο στο εξωτερικό προκειμένου να το χρήσουν ως ιδιοκτήτη της υπεράκτιας νόμπιλις για να αγοραστεί το ακίνητο στην Ακρόπολη.

Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη κατηγορείται ότι με την αγορά του νεοκλασσικού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αποδέχθηκε μαύρο χρήμα.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και η κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου Αρετή, η πρώην σύζυγος του Γκούντρουν Μολντενχάουερ και ο αδελφός της Βίκυς Σταμάτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα