Προβόπουλος: Ασφαλείς οι καταθέσεις - Το τραπεζικό σύστημα γίνεται μικρότερο και πιο ισχυρό

12:47 10/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Τη διαβεβαίωση, ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εξασφαλισμένες, επανέλαβε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, που έχει κληθεί για ακρόαση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Προβόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Κοινοβουλίου για την πρόσφατη κρίση στην Κύπρο,
αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας δήλωσε πως η διαδικασία αναδιάταξης προχωρά χωρίς καθυστερήσεις, πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «γίνεται πιο αποτελεσματικό» και πως «σε μερικούς μήνες, θα αποτελείται από ένα μικρότερο αριθμό τραπεζών, ισχυρών και καλά κεφαλαιοποιημένων.»«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού επιβίωσε από αυτή τη φοβερή θύελλα, αναδύεται ισχυρότερο και, ως εκ τούτου, θα είναι ικανό να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της χώρας.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Σε ότι αφορά τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε πως στην περίπτωση που τελικά οι δύο τράπεζες δεν κατορθώσουν να αντλήσουν από ιδιώτες το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

«Στη συνέχεια, το ΤΧΣ, ως ο νέος κύριος μέτοχος των δύο τραπεζών, θα αποφασίσει, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, για την πορεία της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.», τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ.

Σε ότι αφορά τις «μη συστημικές τράπεζες» ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως θα πρέπει να βρουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος Απριλίου. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό τότε μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης.

Για τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο
Αναφορικά με την κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως από τις 24 Μαΐου 2012 είχε τεθεί από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Πανίκο Δημητριάδη και τον Υποδιοικητή κ. Σπύρο Σταυρινάκη «το θέμα της θυγατρικοποίησης των δραστηριοτήτων των εν Ελλάδι καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας», έκτοτε όμως η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δεν επανήλθε για το θέμα αυτό.

κ. Προβόπουλος απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη δυνατότητα ή μη ανακεφαλαιοποίησης των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών από το πακέτο των 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως, «θα έπρεπε να συναινέσει η τρόικα, ουσιαστικά να το εγκρίνουν το Eurogroup και το ΔΝΤ, δεδομένου ότι οι διατιθέμενοι πόροι ήταν αυστηρά προσδιορισμένοι.»

Προσέθεσε πως η μεταβίβαση των υποκαταστημάτων στην Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με συμβολή του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν θα επιβαρύνει το λόγο δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδος,
Σε ότι αφορά τη μη παροχή έκτακτης χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος στις Κυπριακές τράπεζες, ο Διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως,

«Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι κατ' αρχήν υποχρεωμένη να παράσχει ELA ούτε σε θυγατρικές ξένων τραπεζών. Στο παρελθόν με δυσκολία συγκατατέθηκε σε περιορισμένη χορήγηση ELA σε τέτοιες θυγατρικές κι αυτό για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή οι κίνδυνοι για τον Έλληνα φορολογούμενο.»

Αλλά συμπλήρωσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε έκτακτη χρηματοδότηση σε θυγατρική κυπριακής τράπεζας (Επενδυτική Τράπεζα) που έχει έδρα στην Ελλάδα, όταν παρουσιάστηκε αδυναμία εύρεσης ρευστότητας από την μητρική της τράπεζα (CPB Κύπρου).

Ο κ. Προβόπουλος εξήρε το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος τον οποίο χαρακτήρισε καθοριστικό, μιας και κατάφερε να ολοκληρώσει «ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με επιτυχία και να εκμηδενιστεί εν τη γενέσει της οποιαδήποτε πιθανότητα μετάδοσης κραδασμών από το κυπριακό στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.»
Keywords
Τυχαία Θέματα