Ανείπωτη τραγωδία στην Νότια Κορέα: 151 άνθρωποι νεκροί στις εκδηλώσεις για το Halloween – Σε εθνικό πένθος η χώρα

10:52 30/10/2022 - Πηγή: iPop

Τουλάχιστον 151 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ποδοπατήματα κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων για το Halloween στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, ενώ πάνω από 82 άνθρωποι τραυματίστηκαν (19 εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση).

Τραγωδία στη Σεούλ – Πώς ξεκίνησαν όλα

Το τραγικό συμβάν συνέβη όταν ένα τεράστιο πλήθος ξεχύθηκε σε μια κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας για τους εορτασμούς του Halloween αργά το Σάββατο

(29/10).

Δεκάδες χιλιάδες καλεσμένοι στο πάρτι -κυρίως έφηβοι και νεαροί ενήλικες- είχαν ξεχυθεί στη δημοφιλή γειτονιά της νυχτερινής διασκέδασης Itaewon για να απολαύσουν τον πρώτο εορτασμό του Halloween στη Νότια Κορέα από τότε που άρθηκαν οι περιορισμοί Covid, όπως τα όρια του πλήθους και οι κανόνες για τη μάσκα προσώπου.

#SouthKorea: About 81 people have been receiving CPR after suffering from cardiac arrest in #Seoul's #Itaewon area due to overcrowding during the #Halloween festivities in Itaewon, a popular nightlife district in Seoul. pic.twitter.com/EjvJF3Ij9n

— Siraj Noorani (@sirajnoorani) October 29, 2022

Όμως οι εορτασμοί κατέληξαν σε χάος, με φωτογραφίες και βίντεο στα social media που δείχνουν τεράστια πλήθη στριμωγμένα σε ένα στενό δρομάκι. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τους παρευρισκόμενους να είναι τόσο στριμωγμένοι μεταξύ τους που ήταν δύσκολο να μετακινηθούν ή ακόμα και να αναπνεύσουν.

Η Suah Cho, 23 ετών περιέγραψε στο CNN ότι περπατούσε σε ένα δρομάκι όταν «ξαφνικά, κάποιοι άρχισαν να σπρώχνονται μεταξύ τους και οι άνθρωποι ούρλιαζαν». Οι κραυγές συνεχίστηκαν για 15 λεπτά, είπε, προσθέτοντας: «Γινόταν απλώς ένας πανικός».

#UPDATE: Footage from the stampede in #Seoul, #SouthKorea pic.twitter.com/xVSlg7aaw2

— Breaking News 24/7 (@Worldsource24) October 29, 2022

«Μερικοί άνθρωποι πήγαιναν μπροστά και κάποιοι πίσω, και μετά απλώς έσπρωχναν ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε. Η ίδια μπόρεσε να δραπετεύσει σε ένα κτίριο κατά μήκος του στενού, όπου παρακολούθησε την καταστροφή να εκτυλίσσεται. Δήλωσε ακόμη ότι κάποιοι της είχαν πει ότι «οι άνθρωποι ανέβαιναν στα κτίρια για να σωθούν».

Εθνικό πένθος στην Νότια Κορέα

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από το 90% των νεκρών έχουν ταυτοποιηθεί, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας Λι Σανγκ Μιν σε ενημέρωση που έγινε την Κυριακή (30/10). Πρόσθεσε ότι περίπου 10 άτομα δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν επειδή ορισμένοι είναι κάτω των 17 ετών –πολύ νέοι για να έχουν εθνική ταυτότητα– και άλλοι είναι αλλοδαποί.

Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται με τις αρχές της Σεούλ να έχουν λάβει περισσότερες από 3.580 αναφορές για αγνοούμενους, δήλωσε η κυβέρνηση της πόλης.

#UPDATE: Footage from the stampede in #Seoul, #SouthKorea pic.twitter.com/xVSlg7aaw2

— Breaking News 24/7 (@Worldsource24) October 29, 2022

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ Γελ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30/10) και αργότερα επισκέφθηκε τo σημείο για να λάβει ενημερώσεις από αξιωματούχους έκτακτης ανάγκης.

Απευθυνόμενος στο έθνος, κήρυξε εθνικό πένθος για την χθεσινή τραγωδία στη Σεούλ. Ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-Σου είπε αργότερα ότι η περίοδος του πένθους θα λήξει τα μεσάνυχτα της 5ης Νοεμβρίου.

«Είναι πραγματικά τραγικό», τόνισε ο πρόεδρος Γιουν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί».

Δήλωσε επίσης ότι η καταστροφή αυτή θα διερευνηθεί, και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι παρόμοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν ποτέ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ανείπωτη τραγωδία στην Νότια Κορέα: 151 άνθρωποι νεκροί στις εκδηλώσεις για το Halloween – Σε εθνικό πένθος η χώρα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα