Η πολύκροτη δίκη για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής συνεχίζεται με τις μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να συγκλονίζουν

16:22 29/11/2022 - Πηγή: iPop

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολύκροτη δίκη για το Μάτι της Αττικής. Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά που στοίχισε την ζωή 103 ανθρώπων, με τις μνήμες όμως να παραμένουν ακόμα ζωντανές. Σ´ αυτή τη φάση το δικαστήριο συλλέγει μαρτυρίες από τους συγγενείς των θυμάτων, με τις καταθέσεις τους προκαλούν ρίγη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχουν καθίσει συνολικά 21 άτομα, τα οποία πρέπει να λογοδοτήσουν για τους λανθασμένους χειρισμούς που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία. Η Δικαιοσύνη καλείται, επιτέλους, να αποδώσει τις απαραίτητες ευθύνες,

μέσα σε ένα κλίμα απόλυτου θρήνου.

Στο κατάλογο των κατηγορουμένων, περιλαμβάνονται τα ονόματα της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, αυτοδιοικητικών παραγόντων στελεχών της Περιφέρειας, δημάρχων της περιοχής, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, όπως και του 72χρονου που προκάλεσε την πυρκαγιά στη Νταού Πεντέλης.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες στην δίκη για το Μάτι

Πρώτη κατάθεσε η αδελφή του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη, ο οποίος έχασε την ζωή εκείνη την τραγική νύχτα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η γυναίκα, ο αδερφός της εγκλωβίστηκε στον δρόμο, καθώς επέστρεφε από την δουλεία του, ενώ η σορός του βρέθηκε έξω από το αυτοκίνητό του 10 μέρες αργότερα.

«Ο αδελφός μου ίσως και να είχε σωθεί αν δεν είχε ακούσει τις Αρχές. Εγκλωβίστηκε με το αυτοκίνητό του και κάηκε, καθώς εκεί που κατεύθυναν οι αστυνομικοί τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι, οι άνθρωποι έβρισκαν τη φωτιά μπροστά τους.Υπήρχαν όλα αυτά τα δεδομένα και δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο. Δεν φαινόταν κανένα πτητικό ή εναέριο μέσο. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον σύζυγό μου, να ρωτήσω τι γίνεται. Υπήρχε ήδη πρόβλημα στην επικοινωνία. Ο αδελφός μου εργαζόταν στο Μαρούσι. Κάποια στιγμή είπε στην τελευταία επικοινωνία με τον πατέρα μου ότι “έμπλεξα με τη φωτιά”», είπε ρίχνοντας τις ευθύνες για τον θάνατο του αδερφού της στις αρμόδιες αρχές.

«Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει. Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το πού ήταν η φωτιά. Στο Μάτι φάνηκε ότι υπήρχε τεράστια συγκέντρωση αυτοκινήτων. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εκεί και πήγαιναν προς τα εκεί. Όλους τους έστειλαν από μέσα. Ένας έκαστος είχε ευθύνη για όσα έγιναν. Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Ο αδερφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Δεν δόθηκε ούτε εντολή εκκένωσης. Με έζωσαν τα φίδια όταν οι ώρες περνούσαν και δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με τον αδελφό μου. Μείναμε πολλές ώρες με τον σύζυγό μου στο λιμάνι της Ραφήνας. Όσο περνούσε η ώρα και δεν επικοινωνούσε, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Ήμασταν στο λιμενικό μαζί με την κυρία Φύτρου (σ.σ.: η γυναίκα έχασε στη φωτιά τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά) που εκείνη τη ώρα πληροφορήθηκε τον θάνατο της κόρης της», συμπλήρωσε η ίδια.

Τραγωδία στο Μάτι: Συγκλονιστικό αδημοσίευτο βίντεο για τα τέσσερα χρόνια από την φονική πυρκαγιά – Η «μαύρη επέτειος» και η ανείπωτη θλίψη για τις 103 ψυχές που χάθηκαν

Οι φλόγες «κατάπιαν» την μητέρα του μπροστά στα μάτια της αδερφής του

Την δική του μαρτυρία στην δικαστική αίθουσα έδωσε ο Παναγιώτης Κωνσταντάκης, ο οποίος έχασε την μητέρα, η οποία κάηκε ζωντανή. Οργισμένος δήλωσε ότι «κάποια πράγματα δεν θα τα συγχωρήσουμε ποτέ», ενώ κατάθεσε ότι η αμοιβή των 2.000€, που υποσχέθηκε το κράτος στους πυρόπληκτους, ήταν αστεία. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε αναφορά σε μη κρατική μέριμνα.

«Ούτε ένα πτητικό μέσο δεν σηκώθηκε να ανακόψει τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Η φωτιά έκανε εβδομήντα επτά λεπτά να περάσει στο Μάτι. Σε αυτό το χρόνο δεν υπήρχε ένα ρημάδι Σινούκ να σηκωθεί να σταματήσει τη φωτιά; Ο κόσμος έμεινε απροστάτευτος χωρίς καμία ενημέρωση και παραπληροφορημένος από αυτούς που είχαν ευθύνη να βοηθήσουν, να αποφύγουν το μοιραίο», είπε.

«Κάποια στιγμή όταν έφτασα στο σπίτι μου λέω ας ανοίξω την τηλεόραση να δω τι γίνεται. Βλέπω τη Μαραθώνος να καίγεται. Αναγνώρισα το σημείο, ήταν 50 μέτρα από το πατρικό μου σπίτι. Τρελάθηκα! Λέω έχει περάσει στο Μάτι, καιγόμαστε. Παίρνω τηλέφωνο την αδελφή μου, δεν το σήκωνε. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και απάντησε ο γαμπρός μου. Του λέω τι γίνεται, που είστε; Μου λέει είμαστε σε μια μικρή παραλία. Καλά είμαστε. Άκουγα μέσα από το τηλέφωνο κραυγές και ίσως εκρήξεις. Άκουγα την αδελφή μου, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Λέω η μάνα μου που είναι; Μου λέει “η μάνα σου δεν πρόλαβε”», συνέχισε περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές.

«Μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν λόγω της μητέρας μου. Βγαίνοντας στην παραλιακή θέλησαν να πάνε Νέα Μάκρη. Δυστυχώς διοχέτευαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι. Βγαίνοντας η αδελφή μου να πάει προς Νέα Μάκρη έπεσαν σε μποτιλιάρισμα από αμάξια που παρατούσε ο κόσμος για να σωθεί από τη φωτιά. Η αδελφή μου τότε έκανε δεξιά. Χωρίστηκε η οικογένεια. Τα παιδιά πήγαν προς το λιμάνι και ο γαμπρός μου ακολούθησε την αδελφή μου και τη μητέρα μου. Σε κάποιο σημείο υπήρχε ένα πεύκο μεγάλο και η μητέρα μου σκόνταψε σε μια από τις ρίζες. Την ώρα που πήγαν να την βοηθήσουν η αδελφή μου και γαμπρός μου η φωτιά χτύπησε τη μητέρα μου. Εκείνη την ώρα το πεύκο και ο σχίνος άναψαν σαν ένα σπίρτο. Η φωτιά έκαψε τη μητέρα μου. Αναγκάστηκαν να φύγουν και να αφήσουν πίσω τη μητέρα μου… Έκαναν 40 μέτρα και βρήκαν μια κάθοδο σε παραλία και βρήκαν αλλά 20-30 άτομα. Σπασμένα πόδια, πλευρά, εγκαύματα και έμειναν εκεί μέχρι τις 12.30 το βράδυ χωρίς να ασχοληθεί κανείς. Η κατάσταση ήταν δυο λαλούν και τρεις χορεύουν. Ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί», ανέφερε στην κατάθεσή του.

Με την δίκη να βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένουμε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες κι από άλλους συγγενείς, καθώς και από αυτόπτες μάρτυρες που έζησαν από κοντά τις φρικιαστικές σκηνές της και πάλεψαν με τις φλόγες, βγαίνοντας ζωντανοί.

Πώς να σώσεις και να κρατήσεις ασφαλές το κατοικίδιό σου σε περίπτωση πυρκαγιάς

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η πολύκροτη δίκη για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής συνεχίζεται με τις μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να συγκλονίζουν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα