Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva και τι σημαίνει η επιστροφή του;

13:01 31/10/2022 - Πηγή: iPop

Ο Luiz Inácio Lula da Silva αναδείχθηκε την Κυριακή Πρόεδρος της Βραζιλίας, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κρισιμότερη των τελευταίων χρόνων για την χώρα. Η νίκη του σαφώς προαναγγέλλει μια νέα πολιτική πνοή για την μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετά από τέσσερα χρόνια εξουσίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Jair Bolsonaro.

Η νίκη του 76χρονου πολιτικού αντιπροσωπεύει την επιστροφή της αριστεράς στην εξουσία

της Βραζιλίας και ολοκληρώνει μια θριαμβευτική προσωπική επιστροφή για τον Lula da Silva, μετά από μια σειρά καταγγελιών για διαφθορά που τον οδήγησαν στη φυλακή για 580 ημέρες.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva;

Η Βραζιλία, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, έγιναν μάρτυρες της πολιτικής μάχης μεταξύ του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Jair Bolsonaro και του πλέον αριστερού Προέδρου Lula da Silva. Ο τελευταίος μάλιστα έκανε ένα δυναμικό comeback στην πολιτική σκηνή, με μια νίκη που ούτε ο ίδιος μπορούσε να προβλέψει.

Ο Lula έγινε ο πρώτος πρόεδρος, που αντιπροσώπευε την εργατική τάξη της Βραζιλίας το 2002, αλλά παραιτήθηκε μετά από δύο θητείες το 2010. Ακόμη και τότε ήταν εξαιρετικά δημοφιλής με ποσοστά αποδοχής κοντά στο 90%. Ωστόσο το κόμμα του, το Εργατικό Κόμμα, βρέθηκε μπλεγμένο σε σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ αργότερα κατηγορήθηκε ότι βύθισε τη Βραζιλία σε μια βάναυση ύφεση.

Λόγω των κατηγοριών διαφθοράς, ο Lula da Silva φυλακίστηκε το 2018 και του απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιος στις εκλογές του ίδιου έτους, τις οποίες κέρδισε ο πολιτικός του αντίπαλος, Jair Bolsonaro. Η φυλάκιση των 580 ημερών του Προέδρου της χώρας έληξε στα τέλη του 2019, καθώς οι καταδίκες του ακυρώθηκαν με το σκεπτικό ότι δικάστηκε άδικα από τον Sérgio Moro, έναν δικαστή υποστηρικτή της δεξιάς.

Τον Μάιο του 2022, ο Lula που επεδίωξε για πρώτη φορά την προεδρία το 1989, ανακοίνωσε την έκτη προεδρική του υποψηφιότητα, δεσμευόμενος να νικήσει τον ηγέτη της ακροδεξιάς διοργανώνοντας, σύμφωνα με τον ίδιο «τη μεγαλύτερη ειρηνική επανάσταση που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Τι σημαίνει αυτή η νίκη για την Βραζιλία;

Επιλέγοντας τον Lula, η Βραζιλία εγκαταλείπει το ακροδεξιό όραμα του Bolsonaro. Στην χώρα τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί επιθέσεις σε δημοκρατικούς θεσμούς, μέσα ενημέρωσης και ανθρώπους της αριστεράς. Η εκτεταμένη πολιτική του ακροδεξιού ηγέτη για την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, ευτυχώς δεν βρήκε σύμφωνο τον λαό της Βραζιλίας. Αντίθετα, το εκλογικό σώμα της χώρας επέλεξε τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος και ένα πολιτικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και στην επανένωση του έθνους.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Ο Bolsonaro έχει πει πολλές φορές δεν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ο Lula έχει επιφορτιστεί με την ανοικοδόμηση μιας χώρας όπου η φτώχεια, η πείνα και ο πληθωρισμός είναι όλα σε άνοδο. O νέος Πρόεδρος δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις πληγές που άφησε στον λαό με την σκληρή της διακυβέρνηση η ακροδεξιά, αλλά και την δυσχερή θέση της Βραζιλίας στην διεθνή σκηνή, την οποία πρέπει οπωςδήποτε να αναστηλώσει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva και τι σημαίνει η επιστροφή του; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα