Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσεις μετά τις διακοπές σου

12:19 3/9/2021 - Πηγή: iPop

Ορισμένα ιατρικά προβλήματα είναι κοινά το φθινόπωρο και εμφανίζονται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Μερικές φορές αυτά τα προβλήματα είναι καθαρά ψυχοσωματικά και προέρχονται από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και το συναισθηματικό στρες που τη συνοδεύει. Πολλές φορές, όμως, αυτά τα θέματα υγείας οφείλονται σε παθογόνους παράγοντες που δρούσαν κατά τη διάρκεια των διακοπών και εκδηλώνονται ημέρες ή εβδομάδες μετά την επιστροφή στην καθημερινότητά μας. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας μετά τις διακοπές του καλοκαιριού και οι λόγοι που τα προκαλούν.

Προβλήματα υγείας μετά
τις διακοπές και πώς να τα αντιμετωπίσεις

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, ιατρικά προβλήματα που εμφανίζονται έως και έξι μήνες από την επιστροφή μπορεί να σχετίζονται με τα καλοκαιρινά μας ταξίδια. Αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται κυρίως με κακή υγιεινή ή διατροφή κατά τη διάρκεια των διακοπών, ασταθή σεξουαλική δραστηριότητα, επαφή με ζώα ή έντομα και ανεπαρκές ιστορικό εμβολιασμού. Μεγάλο ρόλο παίζουν ο τόπος του ταξιδιού, το είδος του ταξιδιού (οργανωμένο, κάμπινγκ κ.λπ.) και η διάρκειά του.

Αδυναμία

Οι κακές διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως μια διατροφή φτωχή σε βιταμίνες και χρήσιμα ιχνοστοιχεία, είναι ιδιαίτερα συχνές. Με την επιστροφή, οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινής ζωής σε συνδυασμό με κακή διατροφή οδηγεί σε παρατεταμένη κόπωση και αδυναμία. Σε αυτό το στάδιο, τα επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων μετά από ιατρική εξέταση μπορεί να είναι χαμηλά και η ανάγκη για ενίσχυση του σώματος με εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής ή φάρμακα μπορεί να είναι απαραίτητη.

Διαταραχές βάρους

Τα εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα σε συνδυασμό με ορισμένα φαρμακευτικά συμπληρώματα ή φάρμακα που είναι απαραίτητα σε ορισμένες περιπτώσεις, συμβάλλουν στην αποκατάσταση των οργανικών υπερβολών και βοηθούν το σώμα να ανακτήσει τη μεταβολική ισορροπία.

Διάρροια

Η διάρροια μετά το ταξίδι οφείλεται συνήθως σε μολυσματικά αίτια που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δυσανεξία στη λακτόζη ή σύνδρομο υπερευαισθησίας του εντέρου. Όταν τα συμπτώματα δεν αποκατασταθούν γρήγορα, δεν ανταποκρίνονται σε απλούς διατροφικούς χειρισμούς ή συνοδεύονται από σοβαρά γεγονότα (πυρετός, πτώση πίεσης, αφόρητη διάρροια, έμετος), είναι απαραίτητη ιατρική αξιολόγηση.

Αυπνία

Η αλλαγή του περιβάλλοντος, η επιστροφή στην καθημερινότητα, η ξαφνική αλλαγή των συνηθειών, η αύξηση της κατανάλωσης καφέ, είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τον κύκλο ύπνου όταν επιστρέφουμε στην καθημερινότητα. Σε περίπτωση που έχεις ένα μεγάλο ταξίδι, απόφυγε την απώλεια ύπνου τις ημέρες πριν από το ταξίδι, κοιμήσου λίγο πριν από αυτό, διατηρήστε σταθερότητα στις ώρες που ξυπνάς, απόφυγε την κατάχρηση αλκοόλ και την κακή διατροφή.

Εσύ πώς κοιμάσαι; Δες πώς επηρεάζει την υγεία σου η στάση ύπνου που επιλέγεις

Δερματικά εξανθήματα

Τα δερματικά εξανθήματα είναι πολύ συχνά μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές και μπορεί να περιλαμβάνουν απλές αντιδράσεις υπερευαισθησίας, τσιμπήματα εντόμων ή σοβαρές ασθένειες και λοιμώξεις μετανάστευσης (π.χ. μυκοβακτηριακή λοίμωξη, δερματικό καλαζάρ).

Πυρετός

Αιτίες πυρετού που σχετίζονται με τα μεγάλα και μακρινά ταξίδια σε άλλες χώρες και ηπείρους είναι η γρίπη των χοίρων, η ηπατίτιδα, η βακτηριακή εντερίτιδα, οι αγγειο-λοιμώξεις κλπ. Ο κατάλογος είναι μακρύς και σχετίζεται απόλυτα με τον τόπο ταξιδιού και το ιστορικό των εμβολιασμών. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα σύγχρονο φάρμακο κατά της ελονοσίας δεν παρέχει πλήρη προστασία όταν ταξιδεύουμε σε ενδημικές περιοχές, ορισμένα εμβόλια (π.χ. χολέρα, τυφοειδής) προστατεύουν αρκετά, ενώ ορισμένες μολυσματικές ασθένειες μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό εβδομάδες μετά την αρχική μολυσματική επαφή και την επιστροφή στο σπίτι (π.χ. ελονοσία , δάγκειος πυρετός, φυματίωση).

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσεις μετά τις διακοπές σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα