Τι είναι το σύνδρομο της ανδρολοχείας και πώς μπορεί ο σύντροφός σου να βιώσει συμπτώματα εγκυμοσύνης;

14:32 12/12/2022 - Πηγή: iPop

Μπορεί να έχεις ακούσει τον όρο ανδρολοχεία, αναφερόμενο στα περιττά κιλά που βάζει ένας πατέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου του. Για μερικούς μπαμπάδες, μάλιστα, η προοπτική να γίνουν γονείς μπορεί να ξεπεράσει την απλή αύξηση βάρους. Οι άνδρες των οποίων οι σύντροφοι περιμένουν μωρό μπορεί να αναπτύξουν μια σειρά από συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα εγκυμοσύνης, γνωστά ως σύνδρομο ανδρολοχεία. Τι είναι ακριβώς το συγκεκριμένο

σύνδρομο και πώς θα καταλάβεις εάν βιώνεις κάτι τέτοιο;

Τι είναι η ανδρολοχεία;

Η ανδρολοχεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη “συμπαθητική εγκυμοσύνη” στους άνδρες.

Σε αυτήν την κατάσταση, ορισμένοι άνδρες εμφανίζουν συμπτώματα που μιμούνται εκείνα που βιώνουν οι σύντροφοί τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αν και έχει μελετηθεί από ειδικούς σε διαφορετικούς τομείς, η ανδρολοχεία δεν θεωρείται πραγματική ασθένεια ή ψυχολογική κατάσταση.

Η ανδρολοχεία, μάλιστα, έχει συνδεθεί από τους ανθρωπολόγους με τελετουργικές συμπεριφορές που ασκούσαν οι αρχαίοι λαοί. Σε αυτά τα τελετουργικά, οι άντρες προσποιούνταν ότι ήταν έγκυοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης των συντρόφων τους και παρουσίαζαν παρόμοιες εμπειρίες έγκυου, συμπεριλαμβανομένης της μίμησης του τοκετού.

Σήμερα, θα μπορούσε να συνδεθεί με τις μεταβαλλόμενες οπτικές γωνίες για την πατρότητα και τον πιο συμμετοχικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μέλλοντες μπαμπάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Ποιος σου είπε ότι η σεξουαλική σου ζωή σταματά όταν είσαι έγκυος; 6 ασφαλείς στάσεις για να απολαμβάνεις το σεξ σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης!

Η ανδρολοχεία και οι μεταβαλλόμενες προοπτικές για την πατρότητα

Παραδοσιακά, ο ρόλος του πατέρα έχει κατασκευαστεί κοινωνικά ως αυτός του παρόχου και του προστάτη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου, οι πατέρες έχουν συχνά υποβιβαστεί σε αυτήν του παρατηρητή.

Στις μέρες μας, όμως, είναι σύνηθες και αναμενόμενο ότι ένας πατέρας αναλαμβάνει πιο σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη της συντρόφου του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση προγεννητικών ραντεβού και μαθημάτων, τη συμμετοχή στον τοκετό, ακόμη και την εξάσκηση για την επαφή με το νεογέννητο αμέσως μετά τη γέννηση.

Είναι πιθανό, λοιπόν, καθώς οι μπαμπάδες εμπλέκονται πιο βαθιά στην εγκυμοσύνη να αποκτούν μεγαλύτερη συνείδηση ​​των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.

Pexels Μπορούν οι άνδρες να βιώσουν πραγματικά συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Εφόσον οι άνδρες δεν μπορούν να μείνουν έγκυοι, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε εάν μπορούν να έχουν πραγματικά συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως πρωινή ναυτία, και αν ναι, γιατί οι άνδρες εμφανίζουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα;

Αποδεικνύεται ότι οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, όπως αναφέρονται παρακάτω.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η ανδρολοχεία μπορεί να είναι ένα κοινό φαινόμενο, αλλά δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα πόσοι άνδρες έχουν συμπτώματα ή αν η ανδρολοχεία είναι μια φυσική κατάσταση με ψυχολογικά αίτια ή κάτι άλλο. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ευαίσθητα άτομα με έγκυες συντρόφους βιώνουν τα φυσιολογικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης ως τρόπο αντιμετώπισης της ψυχολογικής δυσφορίας του να γίνουν πατέρες.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα εγκυμοσύνης ως μέρος της ανησυχίας τους για την έντονη αλλαγή που έρχεται στη ζωή τους.

Επιλόχειος κατάθλιψη: Πώς να την αντιμετωπίσετε και πόσο επηρεάζει το παιδί;

Συμπτώματα της ανδρολοχείας

Τα σωματικά σημεία και συμπτώματα της συμπαθητικής εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Ναυτία και/ή έμετοςΕντερικά προβλήματα όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότηταΚαούραΑλλαγές στην όρεξηΑύξηση ή απώλεια βάρουςΠονόδοντοΠόνοι στην πλάτηΔερματικά προβλήματαΚράμπες στο πόδιΛιποθυμίαΑδυναμίαΕρεθισμοί των γεννητικών οργάνων.

Τα ψυχολογικά σημεία και συμπτώματα της συμπαθητικής εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αλλαγή στα πρότυπα ύπνουΑνησυχίαΚατάθλιψηΜειωμένη λίμπιντοΑνησυχίαPexelsΠότε ξεκινά η ανδρολοχεία και πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά στους άνδρες κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, τα συμπτώματα είναι πιθανό να εξαφανιστούν στο δεύτερο τρίμηνο πριν επανεμφανιστούν στο τρίτο τρίμηνο, όταν τα συμπτώματα είναι στο χειρότερο επίπεδο. Το σύνδρομο τελικά εξαφανίζεται μόλις γεννηθεί το παιδί.

Με μόλις 2 φωτογραφίες αυτή η μαμά δείχνει πώς πραγματικά είναι να έχεις επιλόχεια κατάθλιψη

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το σύνδρομο της ανδρολοχείας, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, δεν θεωρείται ασθένεια ούτε αναγνωρίζεται ως ψυχολογική κατάσταση. Ωστόσο, εάν είσαι μέλλων μπαμπάς και έχεις συμπτώματα που μιμούνται εκείνα της εγκύου συντρόφου σου, υπάρχουν τρόποι να τα απαλύνεις.

Η λήψη των παρακάτω βημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου σου μπορεί να βοηθήσει με μερικά από τα πιο δύσκολα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα.

Προετοιμάσου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση ενός προγεννητικού μαθήματος με την έγκυο σύντροφό σουή/και την ανάγνωση βιβλίων, ιστοσελίδων ή ιστολογίων για την πατρότητα.Μιλά σε κάποιον. Κάνε μια συζήτηση με την σύντροφό σου σχετικά με τη γονεϊκότητα. Μίλησε σε στενούς φίλους και συγγενείς για τις αναστολές σου. Μπορείς, επίσης, να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο/θεραπευτή που μπορεί να σου δώσει χρήσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσεις το άγχος σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι το σύνδρομο της ανδρολοχείας και πώς μπορεί ο σύντροφός σου να βιώσει συμπτώματα εγκυμοσύνης; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα