Το νέο χάπι της επόμενης μέρας, δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη αλλά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16:38 31/10/2022 - Πηγή: iPop

Ένας από τους συχνότερους φόβους των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων είναι να μην προσβληθούν από τα γνωστά σε όλους σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Για αυτό το λόγο τονίζεται η σημασία της πρόληψης και των προφυλάξεων κατά την σεξουαλική επαφή. Τα νέα προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται ακόμα πιο ευχάριστα, καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα χάπι της επόμενης μέρας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

To χάπι της επόμενης μέρας για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ένα αντιβιοτικό, με όνομα doxyPEP, το οποίο αντί να αποτρέπει την εγκυμοσύνη κάποιες ώρες μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αποτρέπει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως τα χλαμύδια και η σύφιλη. Αν και το doxyPEP είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται από ανθρώπους για τον εαυτό τους, αυτό δε γινόταν με την αποδοχή ή την επίβλεψη ενός ιατρικού παρόχου.

Όμως, πριν λίγες μέρες στις 21 Οκτωβρίου, το υπουργείο υγείας του Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη επίσημη αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών, που άνοιξε το δρόμο για την υποστήριξη του doxyPEP, συστήνοντάς το σε άνδρες με πρόσφατα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και σε trans γυναίκες, καθώς έχουν τον πιο υψηλό κίνδυνο.

Ο ενδοιασμός που κρατά και τους υπόλοιπους οργανισμούς υγείας από το να συνιστούν το αναφερόμενο αντιβιοτικό είναι ο η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. H ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και υπάρχει η πιθανότητα το doxyPEP να την επιδεινώσει. Ειδικότερα, τα παθογόνα μικρόβια για τις συγκεκριμένες ασθένειες μπορούν να αναπτύξουν μεγάλη ανθεκτικότητα αν εκτεθούν σε αντιβιοτικά και κάτι τέτοιο μπορεί να τα κάνει πιο επικίνδυνα.

Τι έδειξαν οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου;unsplash

Για την περαιτέρω μελέτη του φαρμάκου έχουν γίνει δύο έρευνες, που αποδεικνύουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η μία έρευνα έγινε στη Γαλλία και η άλλη στο Σαν Φρανσίσκο. Το κοινό και των δύο ερευνών είναι πως διεξήχθησαν σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και με διεμφυλικές γυναίκες. Το συμπέρασμα ήταν πως και οι στις δύο έρευνες το doxyPEP ήταν πολύ αποτελεσματικό στη μείωση των μολύνσεων από μικρόβια σεξουαλικών νοσημάτων. Ειδικότερα στη Γαλλική έρευνα το αποτέλεσμα ήταν πως οι μολύνσεις μειώθηκαν στις μισές, ενώ στην Αμερικανική στα δύο τρίτα.

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως το αντιβιοτικό δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικό σε όλα τα νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα αν και στις δύο έρευνες είχε πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στα χλαμύδια και στη σύφιλη, δε συνέβη το ίδιο και για τη γονόρροια. Στη Γαλλική έρευνα είχε ελάχιστη έως καθόλου προστασία ενώ στην Αμερικανική προσέφερε προστασία κατά 55%.

Όσον αφορά τις παρενέργειες του φαρμάκου, αυτό που είναι πιθανό να προκαλέσει είναι πεπτικές διαταραχές αλλά και ευαισθησία του δέρματος. Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν συστηματικά αυτό το φάρμακο τα αντιμετώπιζαν και εξαιτίας αυτών σκέφτηκαν να το σταματήσουν. Παρόλα αυτά αναμένεται να εξακριβωθούν ακόμα περισσότερα στοιχεία από τα αποτελέσματα ερευνών.

Φαίνεται λοιπόν πως το χάπι της επόμενης μέρας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτών των μολύνσεων και ίσως μία ελπίδα για πολλούς ανθρώπους. Αναμένεται να δούμε τι θα συμβεί εν τέλει με την κυκλοφορία του με βάση τις ιατρικά πορίσματα και έρευνες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το νέο χάπι της επόμενης μέρας, δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη αλλά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα