Ζώντας δύο χρόνια με το άγχος να μην κολλήσω κορονοϊό

17:03 28/12/2021 - Πηγή: iPop

Διαβάζω τις τρομακτικές εκτιμήσεις για τα κρούσματα σήμερα με τα νούμερα να πιθανολογείται ότι θα φτάσουν στις 20.000. Εύχομαι η εκτίμηση να μην επιβεβαιωθεί. Και τα επιβεβαιωμένα 9.248 που έδειξε η χθεσινή επισκόπηση όμως δεν είναι λίγα. Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι τον κορονοϊό. Είναι λογικό να τον φοβάσαι όταν από την πρώτη μέρα έχει πάρει μαζί του τόσους ανθρώπους. Όλοι έχουμε έναν άνθρωπο που έσβησε μόνος του μέσα σε μια ΜΕΘ. Διαβάζω μια έρευνα που λέει ότι 7 στους 10 Έλληνες φοβούνται μήπως κολλήσουν κορονοϊό.

Κάναμε ό,τι περνά από το χέρι μας

Η επιστήμη, οι γιατροί, εμείς όλοι οι

απλοί πολίτες που είχαμε το προνόμιο να υπάρχει στη χώρα μας το εμβόλιο, γιατί ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν πληθυσμοί της γης που δεν είχαν αυτήν ευκαιρία και γι’αυτό βρήκε ο ιός χώρο να αναπτυχθεί με άλλους τρόπους ώστε να επιβιώσει.

Δεν είμαι γιατρός, στα λέω όπως τα καταλαβαίνω, όπως τα έχω διαβάσει και από τα συμπεράσματα που έχω βγάλει. Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, οι περισσότεροι. Περιμέναμε, κλειστήκαμε στα σπίτια μας, κάναμε γιορτές μόνοι μας, φοράγαμε μάσκες παντού, ζητούσαμε την άδεια να βγούμε έξω, καταπατήθηκε ότι μπορούσε να καταπατηθεί και πάλι σήμερα φτάσαμε σε αυτά τα νούμερα!

Πώς να διαχειριστώ τον φόβο μου για τον κορονοϊό ενώ βρίσκομαι σε διακοπές

Pexels/EVG CultureΖούμε την ψευδαίσθηση της ελευθερίας

Αυτό που ζούμε είναι ψευδαίσθηση της ελευθερίας. Δεν είναι έτσι η αληθινή ζωή. Δεν μοιάζει καθόλου έτσι το φυσιολογικό, όμως πρέπει να προσαρμοστούμε γιατί όποιος δεν προσαρμόζεται, είναι αυτός που τον πετάει το σύστημα έξω από το παιχνίδι.

Βγήκες έξω το βράδυ, χωρίς μάσκα, πήγες βόλτα με τα ΜΜΜ, πήγες στο κέντρο να το θαυμάσεις στολισμένο. Πώς το κάνεις αυτό αλήθεια; Δεν ξέρω αν εγώ είμαι η παράλογη ή το ότι φοβάμαι τον κορονοϊό με έχει φτάσει εδώ. Αν δε φοβάσαι μπράβο σου!

Το παράδοξο με το φόβο

Επειδή το ξέρω ότι είναι αδύνατον να ζει ένας άνθρωπος με τον φόβο, στο τέλος ή θα αρρωστήσεις από το φόβο ή από αυτό που φοβάσαι. Ξέρεις πιο είναι το παράδοξο με το φόβο. Ότι όταν ο μεγαλύτερος φόβος σου γίνει πραγματικότητα, τότε βλέπεις ότι όλα όσα φοβόσουν κάποτε, τελικά τα άντεχες και ο φόβος ήταν γιγαντωμένος στο μυαλό σου. Εύχομαι να μην ξυπνήσεις ποτέ στη μέρα αυτή που οι φόβοι σου θα γίνουν πραγματικότητα! Τότε όμως θα καταλάβεις ότι δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή τη ζωή που να μην το αντέχεις.

Ο φόβος είναι μηχανισμός άμυνας που μας προστατεύει από τις απειλές. Το μόνο που πρέπει να αξιολογήσουμε σε αυτό το αρχέγονο συναίσθημα που βοήθησε στην εξέλιξη των πρώτων ανθρώπων, είναι το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτό. Θα ακινητοποιηθούμε ή θα τρέξουμε σε φυγή; Τι είναι αυτό που θα μας σώσει;

Τι θα τραβήξω πάνω μου;

Από την άλλη είναι και η άλλη θεωρία που πρεσβεύω στη ζωή μου που με βοηθά πολύ σε τέτοιες καταστάσεις και όταν προσπαθώ να βάλω τη λογική μέσα σε αυτό. Τι προσελκύω; Τι έλκω πάνω μου; Δεν θέλω να είναι οι φόβοι μου. Θέλω να είναι οι ελπίδες μου και οι λόγοι που με κάνουν είμαι ευγνώμων για οτιδήποτε στη ζωή μου.

Αντί να σπαταλώ την ενέργειά μου φοβούμενη αυτό που μπορεί να έρθει κατά πάνω μου, διαθέτω την ενέργειά μου στο πώς προσδοκώ να είμαι. Πώς οραματίζομαι να ξυπνώ κάθε μέρα. Και αν έρθει οτιδήποτε θα έρθει για να γίνω καλύτερη. Θα φέρει κάτι μαζί του και αυτό το κάτι μόνο όταν περάσει ο χρόνος θα καταλάβω τι ήταν και γιατί ήρθε. Ίσως για να καταλάβω ότι δεν χρειάζεται να φοβάμαι πια. Ότι αυτό που μέχρι χθες φοβόμουν ήταν αυτό που με έκανε δυνατότερη.

Τι μπορώ να ελέγξω;

Κλασική ατάκα στα βιβλία αυτοβελτίωσης, συγνώμη αν το διαβάζεις για πολλοστή φορά, πρέπει να το πω άλλη μία είναι αυτό:

Η ζωή είναι σε ποσοστό 10% τα γεγονότα που μας συμβαίνουν και σε ποσοστό 90%, ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτά

Είναι δική μας επιλογή το πώς θα αντιδράσουμε σε ό,τι φέρει η ζαριά. Γιατί υπάρχει και ο παράγοντας τύχη που παρόλο που είναι σχετικά αμελητέος κάποιες φορές μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε οποιαδήποτε κρίση, δυσκολία, αρνητική κατάσταση υπάρχουν οι άνθρωποι που αρπάζουν την ευκαιρία και εκείνοι που κλαίνε τη μοίρα τους γιατί τους συνέβη αυτό.

Διάλεξε σε ποια από τις δύο κατηγορίες θες να είσαι. Όσο δύσκολο και αν είναι σήμερα αυτό που βιώνεις, δες πώς μπορείς να το κάνεις σημείο αναφοράς σου και όχι έναν λόγο να βυθιστείς. Πάμε να περάσουμε την πίστα αυτή και να δούμε τι έχει μετά.

Βρες τη δύναμη να κάνεις το level up, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για σένα

Έχεις επιλογές, να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου ώστε προφυλάξεις τον εαυτό σου και τους άλλους ανθρώπους. Είναι η ευθύνη που μιλούν όλοι εδώ και δυο χρόνια. Εννοείται αν είσαι άρρωστος να μείνεις στο σπίτι σου ώστε να μην διασπείρεται παντού ο ιός. Έχεις την επιλογή να χρησιμοποιείς όλα τα οφέλη που σου προσφέρει η επιστήμη. Έχεις την επιλογή να σταματήσεις να φοβάσαι τόσο πολύ γι αυτό που φοβάσαι ότι θα έρθει σε εσένα. Κάποια πράγματα θα γίνουν ούτως ή άλλως και εμείς δεν έχουμε κανέναν έλεγχο σε αυτά.

Να είμαστε όλοι καλά και να περάσει και αυτό γρήγορα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ζώντας δύο χρόνια με το άγχος να μην κολλήσω κορονοϊό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα