Πτώση στα καύσιμα κίνησης

Ελάχιστη ήταν η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης το φετινό χειμώνα, συγκριτικά με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΚΟ, Γιάννη Ψυχογιό, οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση της κατανάλωσης στο θέρμανσης κατά...
5% έναντι του 2010. Μάλιστα όπως τονίζει ο ίδιος, εάν
φέτος επικρατούσαν οι ήπιες θερμοκρασίες του περσινού χειμώνα, οι πωλήσεις θα κατέγραφαν μείωση τουλάχιστον 10%.

Η εικόνα αυτή είναι απόρροια της, μικρής ακόμη, αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (60 από 21 ευρώ τα 1.000 λίτρα), σε συνδυασμό με την αρνητική οικονομική συγκυρία που δεν επέτρεψε σε χιλιάδες νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, ή να καταβάλλουν το μερίδιό τους για αγορά πετρελαίου στις κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών.

Όπως είπε ο ίδιος, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, στον οποίο προεδρεύει, έχει επεξεργαστεί πρόταση σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ για εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του θέρμανσης με του κίνησης, ώστε να καλυφθεί ο στόχος για εξάλειψη του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο η πρόταση θα προβλέπει μείωση του σημερινού φόρου του κίνησης, ο οποίος ανέρχεται σε 412 ευρώ τα 1.000 λίτρα σε 330 ευρώ, που αποτελεί και το χαμηλότερο φόρο που επιτρέπει η ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά το δυνατόν η επιβάρυνση που θα υποστούν οι καταναλωτές, ιδίως εφ΄όσον η αύξηση του ΕΦΚ, συνδυαστεί με την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, το ύψος του οποίο θα κυμαίνεται αναλογικά με τη γεωγραφικύη περιοχή.
Πηγή: euro2day.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα