Sunlight Group: Η εταιρεία που «ηλεκτρίζει» την αγορά του Ντουμπάι και της Χιλής

13:00 23/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Πριν από μερικές ημέρες γνωστοποιήθηκε πως η εταιρεία τεχνολογίας Sunlight Group απέκτησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Triathlon. Η συμφωνία αυτή έρχεται σε συνέχεια της εξαγοράς του 51% της Triathlon που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2023 και προέβλεπε την αυτόνομη επιχειρηματική λειτουργία των δύο εταιρειών, καθώς και την αναζήτηση συνεργειών. Η απόκτηση του 100% της Triathlon δίνει τη δυνατότητα μεγιστοποίησης των συνεργειών αυτών συντομότερα, προς όφελος πελατών, μετόχων,

ενδιαφερόμενων μερών και των περισσότερων από 3.200 υπαλλήλων της Sunlight Group.

Όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικός διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου της Sunlight Group Λάμπρος Μπίσαλας, η ενοποίηση αυτή μόνο κερδοφόρα μπορεί να είναι, καθώς ο συγκεκριμένος όμιλος είναι προορισμένος να πρωταγωνιστεί στους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται.

Μία ξεχωριστή ιστορία

Με έδρα στη βόρεια Ελλάδα, στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης, η μονάδα της Sunlight εξάγει περίπου το 98% της παραγωγής της σε περισσότερες από 100 χώρες και αναπτύσσεται σταθερά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οφείλει την ύπαρξή της στο όραμα του Πάνου Γερμανού, η πρώτη επιχείρηση του οποίου ήταν στη δεκαετία του 1980 ένα μικρό κατάστημα στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, που αποτελούσε το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης μπαταριών. Το διαφημιστικό σλόγκαν που χρησιμοποιούσε τότε, ήταν πως διέθετε μπαταρίες «από ένα ρολόι μέχρι για ένα ελικόπτερο». Μερικές δεκαετίες αργότερα, δεν διαθέτει απλώς, αλλά παράγει μπαταρίες ικανές να εξοπλίσουν ακόμη και υποβρύχια.

Η ιστορία της βιομηχανικής μονάδας της εταιρείας, ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο Πάνος Γερμανός εξαγόρασε έναντι 300 εκατομμυρίων δραχμών τα πάγια του συγκροτήματος της Sunlight στην Ξάνθη. Η εκτόξευση της εταιρείας ήταν πρωτοφανής, καθώς ξεκίνησε με 28 εργαζόμενους και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 3.200 σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, εφοδιάζει με ενέργεια από τα προϊόντα της, «κολοσσούς», όπως το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, την πίστα της Φόρμουλα 1 στο Άμπου Ντάμπι, ορυχεία στη Χιλή, το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Ρωσία αλλά και το Μουσείο της Ακρόπολης. Συν τοις άλλοις, μπαταρίες της Sunlight υπάρχουν στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Το 2015, η εταιρεία διακρίθηκε στα Greek Export Awards ως ο καλύτερος Έλληνας εξαγωγέας, ενώ ταυτόχρονα έλαβε την ανώτατη διάκριση στην κατηγορία των βιομηχανικών παραγωγών για την εξαγωγική δραστηριότητά της. 

Το οικολογικό αποτύπωμα 

Η Sunlight, εκτός των άλλων, έχει και έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ειδικότερα, από το 2014 λειτουργεί στην Κομοτηνή μονάδα ανακύκλωσης, η οποία αποτελεί μία από τις πιο προηγμένες μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος στην Ευρώπη, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δευτερογενούς μολύβδου στην Ευρώπη.

Keywords
Αναζητήσεις
sunlight-group-i-etaireia-pou-ilektrizei-tin-agora-tou-ntoubai-kai-tis-chilis.htm
Τυχαία Θέματα