Ο καθηγητής Siegel, η φούσκα της τεχνολογίας, η NVIDIA και η Amazon

08:15 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Χαιρόμαστε πολύ που μαθαίνουμε ότι ο Jeremy Siegel, ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους και αγαπητούς καθηγητές οικονομίας που έχουν αληθινή κι όχι θεωρητική ενασχόληση με τις αγορές, πιστεύει ότι η Wall Street δεν είναι ακόμα φούσκα κι επίσης έχει τη γνώμη ότι η NVIDIA είναι special.

Κατά τη γνώμη του, «οι απαρχές μιας κερδοσκοπικής φούσκας μπορεί να σχηματίζονται, αλλά είναι αδύνατο να πούμε πότε θα τελειώσει». Ο Siegel είναι διάσημος καθηγητής στο επίσης φημισμένο Wharton School

στη Φιλαδέλφεια, του οποίου τη φήμη μεγάλωσε και κράτησε ψηλά τη σημαία του για 45 χρόνια, πριν συνταξιοδοτηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Έγραψε αυτές τις λέξεις στο εβδομαδιαίο σημείωμα της WisdomTree που διαχειρίζεται ETF’s κι επενδυτικά προϊόντα παγκοσμίως, στην οποία είναι εταίρος.

Ο Siegel, είναι αυτός που είχε δημοσιεύσει το Μάρτιο του 2000 άρθρο στη Wall Street Journal με τίτλο, «Οι μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι ένα στοίχημα για κορόιδα», καυτηριάζοντας ανοιχτά τη φούσκα των dot.com. Αποδείχθηκε μετά από μερικούς μήνες ότι είχε δίκιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατον να πεις αν η αγορά θυμίζει το 1995, όπως λένε οι ταύροι της τεχνολογίας ή το 1997-1998 με τη δημιουργία του internet. Ή με το έτος 2000 όπως λένε οι αρκούδες. Πιστεύει ότι μετοχές τεχνολογίας είναι γενικά ακριβές, αλλά σημειώνει ότι υπάρχει λόγος γι’ αυτό, που είναι η αύξηση των κερδών τους, όπως λέει.

Για την NVIDIA όμως πρέπει να σας παίξω αυτά που λέει ακριβώς, με τα δικά του λόγια: «Δεν πιστεύω ότι η NVIDIA, είναι δραματικά υπερτιμημένη ούτε και υποτιμημένη. Έχει αποδειχθεί μία σπέσιαλ εταιρία και αυτή είναι μία εξαιρετική χρονική περίοδος, όπου η ζήτηση για ημιαγωγούς είναι φαινομενικά απεριόριστη, καθώς ο ισχυρός επενδυτικός κύκλος στηρίζει τα τσιπς και τις δοκιμές σε νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης».

Σε άλλο σημείο σε αυτή την ιστορία που δημοσίευσε το Fortune.com, αναφέρει ότι «όχι μόνον μπορεί να ανέβει περισσότερο η NVIDIA, αλλά και το μομέντουμ της τεχνολογίας, μπορεί να διαρκέσει για κάποιο διάστημα».

Καταλήγοντας να πούμε ότι πριν σκάσει η φούσκα των dot.com το 2000 οι πολλαπλασιαστές κερδών των 7 μεγαλύτερων εταιριών τότε ήταν στο 90. Σήμερα είναι στο 35 και όχι, δεν είναι φθηνοί, κάθε άλλο…
Τι λέει ο Siegel: Στο τέλος η δυναμική των μετοχών τεχνολογίας θα εξαντληθεί. Σε μία διαδρομή όπως αυτή ισχύει η ρήση, «σκάλες για πάνω, ασανσέρ για κάτω. Η διαδρομή με το ασανσέρ, μπορεί να είναι αρκετά γρήγορη». Έχουν ξαναγίνει αυτά και θέλει προσοχή.

Αλλά για να καταλήξουμε λίγο με το ΧΑ επειδή ακούμε ότι είναι ακριβό, με μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών, δεν το νομίζουμε. Και η αλήθεια είναι ότι σταμάτησε λίγο αυτή η επωδός. Αλλά το ότι δεν είναι ακριβό, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει.

Όσο για τα P/E στην τεχνολογία στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο να θυμηθείς πια αν η Amazon για παράδειγμα, απέκτησε P/E και κέρδη, την πρώτη δεκαετία ή τη δεύτερη; Και για την Tesla όμως ισχύει μία από τα ίδια, απλά για μικρότερο διάστημα, αφού είναι 13 χρόνια νεότερη.

Keywords
Αναζητήσεις
o-kathigitis-siegel-i-fouska-tis-technologias-i-nvidia-kai-i-amazon.htm
Τυχαία Θέματα