Ελεύθερος Σκοπευτής: «Μην είμαστε και πλεονέκτες»

08:13 18/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Κριστίν Λαγκάρντ άδειασε τον Αυστριακό τραπεζίτη Ρόμπερτ Χόλτζμαν λέγοντας πως πάμε για μειώσεις επιτοκίων από το καλοκαίρι και μετά. «Θα έλεγα ότι είναι πιθανό», είπε όταν ρωτήθηκε για μειώσεις επιτοκίων. «Αλλά πρέπει να είμαι συγκρατημένη, γιατί λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε», είπε.

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ ο Γερμανός τραπεζίτης, είχε πετάξει επίσης πρόσφατα, ότι

ίσως «πρέπει να πάμε πρώτα διακοπές» το καλοκαίρι. Δεν κάνει κουμάντο ο Χόλτζμαν, η Λαγκάρντ κάνει εκτός αν πιέσει φρένο ο Γερμανός.

Στη Wall όμως δεν ξέρουν τι τους φταίει. Τα νέα από την κίνηση στις γιορτές ήταν καλά, ξόδεψαν οι Αμερικανοί. Δεν τους άρεσε γιατί απομακρύνει τις μειώσεις επιτοκίων. Αντίθετα τα νέα της οικονομίας δίνουν μικρή επιβράδυνση. Αυτό που είναι κακό αλλά οδηγεί σε μείωση επιτοκίων; Τους άρεσε;

Μα αν τους άρεσε δεν θα ανέβαιναν οι τιμές; Εδώ αυτό που συζητούν είναι ότι πέφτουν οι τιμές σε πετρέλαιο και καύσιμα λόγω επιβράδυνσης. Και ειδικά στην Κίνα, τα νούμερα της οποίας δεν άρεσαν καθόλου.

Οι τιμές στα καύσιμα υποχωρούν. Όνειρο θερινής νυχτός τα 150 δολάρια, εδώ και δέκα χρόνια. Δέκα. Υποχωρούν σε πετρέλαιο και σε αέριο. Δεν έρχεται από Ασία το αέριο στην Ευρώπη γενικά.

Στις τράπεζες να ξεκινήσουμε από NBG ή από JP Morgan; Από JP Morgan. Το μήνυμα είναι: Ανέβηκαν οι μετοχές των τραπεζών. Να κατεβούν λίγο να ψωνίσουμε;

Μερικά χαρακτηριστικά σημεία:

«Θα επιδιώκαμε να πάρουμε κέρδη σε καίριες αγορές που έχουν υπεραποδώσει όπως η Σαουδική Αραβία, η Πολωνία και η Ελλάδα». Τι σχέση με Σαουδική, εδώ θα δυσκολευτούν αυτοί και να εισάγουν.«Η Πολωνία και η Ελλάδα έχουν τρέξει, αλλά οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι φθηνές (ασφαλώς) έναντι των ευρωπαίων ομολόγων».Όμως είναι απλά τα πράγματα: Εφόσον είναι φτηνές οι μετοχές, που είναι το πρόβλημα;  (Να είμαστε και λογικοί. Μην είμαστε και πλεονέκτες). Τι άλλα λέει ο οίκος;«Οι επενδυτές υπέθεταν ότι θα μπορούσαν να πάρουν πολλές μετοχές με μεγάλη έκπτωση σε κάποια δημόσια διάθεση στην πορεία και αυτή η υπόθεση ήταν πολύ λανθασμένη».«Η μεσοπρόθεσμη αφήγηση για την Ελλάδα παραμένει ισχυρή. Σημειώνει την καλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ, μια κυβέρνηση που θέλει οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια και κέρδη και εξακολουθεί να εμφανίζει χαμηλές αποτιμήσεις. Οι τοποθετήσεις του τέταρτου τριμήνου δείχνουν ότι περισσότεροι στον κόσμο (δηλαδή τόσο οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές όσο και οι στρατηγικοί επενδυτές) έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την αφήγηση. Είμαστε ευχαριστημένοι με τη σύσταση overweight και θα αναζητήσουμε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αδυναμία για να προσθέσουμε θέσεις».

Αναζητείται διόρθωση για τοποθετήσεις. Την Alpha Bank που διατηρεί στις 10 κορυφαίες επιλογές του ο οίκος και δεν την αλλάζει εκτιμά ότι θα έχει κέρδη ανά μετοχή 0,30 ευρώ φέτος και 0,31 ευρώ το 2025. Εκτιμά το P/E στα 5,3 φέτος και 5,2% του χρόνου.

Η NBG Securities από την πλευρά της σημειώνει, ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με τιμή στο 0,74 της ενσώματης λογιστικής αξίας (έναντι 0,91 για τις ευρωπαϊκές) με discount 18%.

Η NBG δίνει προσδοκώμενο πολλαπλασιαστή κερδών το 2024, για την Τράπεζα Πειραιώς στο 4,2. Μόλις 4,2.

Για τη Eurobank  εκτιμά το P/E, στα 5,9 φέτος. Για την ΕΤΕ το εκτιμά σε 5,8 και για την Alpha Bank εκτιμά το P/E στα 5,1. Απόδοση κεφαλαίων 14,3% φέτος δίνει για την Πειραιώς.

Με τόσο ρευστό η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα εκτός από το να μοιράζει δώρα στους μετόχους.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-min-eimaste-kai-pleonektes.htm
Τυχαία Θέματα