Ελεύθερος Σκοπευτής: Να μεγαλώνει η λίμνη

07:55 25/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Περισσότερα από 100 ραντεβού με επενδυτές, θεσμικούς, διαχειριστές, οίκους συνεργάτες έχουν οι ελληνικές εταιρίες στην Νέα Υόρκη, χωρίς να είναι δυνατόν να υπολογιστούν ορισμένα που έχουν φροντίσει μόνες τους ή με πρωτοβουλίες συμβούλων τους ενώ σήμερα τρέχει το κεντρικό event που έχει διοργανώσει η JP Morgan.

Η Τράπεζα Πειραιώς για παράδειγμα έχει μεριμνήσει για καμιά

20αριά ραντεβού, με μεγάλα ονόματα, κινείται πυρετωδώς. Από την πλευρά του πωλητή ΤΧΣ επίσης, θα υπάρξουν άλλες τόσες συναντήσεις. Η Πειραιώς θα ανακοινώσει ισχυρά  αποτελέσματα στις 23 Φεβρουαρίου και συμπεριλαμβάνει από καιρό την επίπτωση μερίσματος 10% από τα κέρδη στα κεφάλαιά της. Επίσης έχει φροντίσει να μειώσει κι άλλο τα ΜΕΑ, ενώ βγήκε και στις αγορές με ομόλογο.

Ο στόχος της διοίκησης του Χρήστου Μεγάλου στην Τράπεζα Πειραιώς, παραμένει μία τοποθέτηση τύπου ΕΤΕ με μερικούς μεγάλους παίκτες που θα πάρουν γερό μερίδιο καθώς και μία διάθεση μετοχών ύψους ενός δισεκατομμυρίου, ώστε να ενδιαφερθούν οι μεγάλοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Στόχος που θέλουν επίσης από την ΕΧΑΕ για να μεγαλώνει το ΧΑ. Να μεγαλώνει η λίμνη.

Για την εντυπωσιακή υποχώρηση των ΜΕΑ μίλησε και το ΔΝΤ που είπε ότι οι συστημικές τράπεζες τα έχουν μειώσει κάτω από το 5%.

Συνέπεσε καλά χρονικά η αξιολόγηση του ΔΝΤ. Εξαιρετική αξιολόγηση όπως μας είπε εξέχουσα πηγή και άριστος γνώστης αυτών των θεμάτων. Η ουσία είναι ότι και το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όταν οι προβλέψεις για άλλες οικονομίες της Ευρώπης, δεν είναι τόσο αισιόδοξες.

Όμως μια και τα λέμε αυτά ο DAX έχει κάνει έπαρση σημαίας και πάει φουλ για ανοδική διάσπαση. Μην τυχόν και σπάσει και τις 17.000 μονάδες. Πήρε άραγε το μήνυμα ο ΟΤΕ επιτέλους που έδειξε ζεστός χθες; (Η μητρική Deutsche Telekom στη Wall Street φυσάει. Νέα ιστορικά υψηλά. Πούλησε 1,1 εκατ. μετοχές της θυγατρικής της T-Mobile, εισέπραξε κάπου 190 εκατ. δολάρια και μοιράζει ακόμα μεγαλύτερο μέρισμα από πέρυσι).

Η ΔΕΗ το βλέπετε ότι έχει στόχο να καταστεί ο μεγάλος διεθνής παίκτης των Βαλκανίων στις ΑΠΕ. Στρατηγικά το σχέδιο για ενεργειακό διάδρομο από την Ελλάδα προς το βορρά έως τη Ρουμανία, απαιτεί να γίνει κάτι στην Βουλγαρία. Είναι σοβαρό σχέδιο. Τα καταναλωτικά δάνεια μέσω του Κωτσόβολου, δεν απαιτούν αγορά μεριδίου τραπέζης. Έχει πολλά και σπουδαία πλάνα η ΔΕΗ και θα κάνει πολλά αλλά όχι, αυτό δεν παίζει. Μεγάλο μέρισμα όμως, 35%, είπαμε θα δώσει. Να αναμένουμε σιγά- σιγά τις αναβαθμίσεις στη ΔΕΗ και τις νέες τιμές στόχους, έτσι;

Ανακοινώνει αποτελέσματα η Mytilineos και θα τα μάθουν από πρώτο χέρι ορισμένοι ενδιαφερόμενοι στην Νέα Υόρκη. Και είναι αρκετοί, όπως μαθαίνουμε. Μερικά είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, για παράδειγμα με την SSGA. Μιλάμε για τον τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστή παγκοσμίως μερικά τρισεκατομμύρια και κάτι ψιλά. Κολοσσός και πολύ γνωστός διεθνώς καθότι όσοι γνωρίζουν τι εστί ETFs ξέρουν το SPDR, δικό τους είναι.

Από τη Vanguard χθες για τα ομόλογα στην SSGA σήμερα σας πάμε. Μεγαλεία. Έχει και συνέχεια όμως, διότι στα ραντεβού είναι μεταξύ άλλων επίσης και η Morgan Stanley ο επενδυτικός βαρχίονας, η Fidelity, η Oaktree, η BNP και η Lazard και δύο οίκοι με ενδιαφέρον για άσχετους μεταξύ τους λόγους. Πρώτον η RWC που ήταν και στην ΕΤΕ και είδε και την Πειραιώς και ειδικεύεται στα τραπεζικά; Δεύτερον η Artisan Partners, που έχει έδρα στο  Milwaukee Wisconsin.

Στο μεταξύ όμως η Optima αναστάτωσε κόσμο χθες με δύο reports ένα για την Aegean με τιμή στόχο τα 14,7 ευρώ και περιθώριο ανόδου σχεδόν 30% κι ένα για τις τράπεζες με πρόταση αγοράς και αναβάθμιση τιμής για όλες. Προτίμηση σε Πειραιώς και Eurobank.

Συγκεκριμένα η Optima, δίνει για την Alpha Bank τιμή στόχο τα 2,1 (από 1,83 ευρώ), τη Eurobank τα 2,41 (από 2,38 ευρώ), για την ΕΤΕ τα 9,2 (από 8 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5 από 4 ευρώ. ότι δίνει και η JP Morgan, δεν είναι καμιά υπερβολή.

Το ενδιαφέρον είναι σε άλλο μέρος της ανάλυσης, όπου η Optima εξηγεί ότι και 1% στο 3% αν μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ φέτος πάλι τα καθαρά κέρδη στα 3,7 δισ. ευρώ θα μείνουν φέτος όσα και το 2023. Που ξέρουμε όλοι ότι 1% δεν υπάρχει περίπτωση φέτος. Ξεκινώντας από τον Ιούνιο για παράδειγμα, πολύ δύσκολα θα μειωθούν τα επιτόκια πάνω από 0,50%. 

Η χρηματιστηριακή προβλέπει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) στο 14% για τις ελληνικές τράπεζες το 2024, 130 μονάδες βάσης πάνω από τις ευρωπαϊκές (12,7%), κάτι που δεν δικαιολογεί το discount στις αποτιμήσεις τους. Προβλέπει απόδοση ιδίων της ΕΤΕ στο 15%, της Eurobank στο 14%, της Πειραιώς στο 13,5% και της Alpha στο 11,2%.

Υπολογίζει ότι τα μερίσματα θα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 23% των καθαρών κερδών, με την Εθνική (4%) και τη Eurobank (3,9%) να έχουν τη μεγαλύτερη μικτή μερισματική απόδοση.

Ανακοίνωση πρόσκληση προς τους επενδυτές εξέδωσε το ΔΑΑ για την εισαγωγή. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι στην τιμή με το εύρος διάθεσης για τους επενδυτές στην Ελλάδα να καθορίζεται μεταξύ 7-8,20 ευρώ.

Την ανακάλυψαν τελικά τη ΦΟΥΡΛΗΣ οι επενδυτές, που λέγαμε, ε; 

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-na-megalonei-i-limni.htm
Τυχαία Θέματα